Pamiatková zóna sa zúžila o polovicu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pamiatková zóna Centrálnej mestskej oblasti Bratislava je od 25. októbra o polovicu menšia, ako bola doteraz. Rozhodol o tom minister kultúry František Tóth.

Jedným z dôsledkov tohto rozhodnutia je, že Krajský pamiatkový úrad v Bratislave sa už nebude vyjadrovať k počtu podlaží polyfunkčného domu Európa, ktorý spoločnosť Istroreal stavia na Šancovej ulici. Rozostavaný dom, ktorého stavebník požiadal o zmenu stavby pred dokončením s tým, že namiesto pôvodne povolených osem by mala mať 34, resp. 22 podlaží, bol na území pôvodnej pamiatkovej zóny Centrálnej mestskej oblasti Bratislava. Po rozhodnutí ministra F. Tótha o zúžení pamiatkovej zóny sa sporný dom ocitol mimo jej hraníc. Keďže pamiatkari, ktorí boli proti zmene počtu podlaží, sú teraz mimo hry, o definitívnej podobe „mrakodrapu“ na Šancovej rozhodne Stavebný úrad mestskej časti Bratislava - Staré Mesto.

Ako uviedol F. Tóth, rozhodol sa potvrdiť zúženie zóny tak, ako to pôvodne navrhoval Pamiatkový úrad SR a sekcia kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry. V správe, ktorú dal k dispozícii médiám, sa zdôrazňuje, že generálna revízia pamiatkového fondu, ktorú realizuje Pamiatkový úrad SR, trvá už od roku 1999. „V rámci nej sa od roku 2003 uskutočňuje revízia pamiatkových území,“ uvádza sa v správe. „Začala sa teda oveľa skôr, než vznikol problém výstavby „mrakodrapu“ na Šancovej ulici v Bratislave.“

F. Tóth odôvodnil zúženie pamiatkovej zóny aj tým, že došlo k zmene zákona, ktorý presne definoval, čo je pamiatkovo chránené územie a následne sa zistilo, že doteraz platná vyhláška je v rozpore s týmto zákonom.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie