Vznikajú zásady ochrany pamiatkovej zóny

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestský ústav ochrany pamiatok spracováva zásady ochrany územia Pamiatkovej zóny Bratislava - Centrálna mestská oblasť. Dokument má prispieť najmä k primeranému využitiu tohto územia a ochrane jeho hodnôt.

Podklady na vyhlásenie spomenutej pamiatkovej zóny vypracoval Mestský ústav ochrany pamiatok v 90. rokoch 20. storočia a štatút chráneného územia nadobudla po vydaní vyhlášky Okresného úradu Bratislava I z 18. augusta 1992. Na územie sa vzťahuje aj legislatívna ochrana vyplývajúca zo zákona o ochrane pamiatkového fondu. Severnú hranicu tohto územia tvoria komunikácie Brnianska, Pražská, Jaskový rad, východnú Smrečianska, Račianske mýto, Legionárska, Karadžičova, Dostojevského rad, z južnej strany prechádza Šafárikovým námestím, zahŕňa Starý most, ďalej pokračuje stredom toku Dunaja k Novému mostu na Rybné námestie, odkiaľ po obvode Pamiatkovej rezervácie prechádza západným smerom cez Hradné údolie, Strmú cestu, Inoveckú, Riznerovu, ulicou V záhradách na Mudroňovu, Búdkovú, Lovinského a Dubovú ulicu, ktorou sa okruh napojením na Brniansku ulicu uzatvára.

Je to územie, ktoré dokumentuje bohatosť stavebno-historického vývoja mesta od stredoveku až po súčasnosť, so všetkými sprievodnými znakmi jednotlivých slohov. Cieľom vyhlásenia tohto územia za chránené bolo dosiahnuť, aby zásahy do organizmu mesta boli spojené s ochranou hodnôt vytvorených v minulosti. Predmetom ochrany sú pamiatkové hodnoty nachádzajúce sa nad i pod terénom, historický urbanizmus a architektúra doložené pôvodnou uličnou sieťou a hmotovo-priestorovou skladbou, kultúrne pamiatky a objekty dotvárajúce charakteristiku územia zóny, zeleň a funkcie dotvárajúce charakteristický obraz prostredia.

Pripravované zásady ochrany pamiatkového územia budú riešiť primerané funkčné využitie územia, zachovanie, údržbu a regeneráciu historického pôdorysu, parcelácie, objektovej skladby, ako aj výškového a priestorového usporiadania objektov. Ďalej budú riešiť zachovanie, údržbu a regeneráciu prvkov interiéru a uličného parteru, zachovanie charakteristických pohľadov, siluety a panorámy, zachovanie, údržbu a prezentáciu archeologických nálezísk, prípadne aj ďalších kultúrnych a prírodných hodnôt.

Zásady ochrany pamiatkového územia tvoria súčasť výskumnej dokumentácie a urbanisticko-historického výskumu. Ako nám povedal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel, vypracovanie zásad nie je možné bez podrobných rozborov stavebného vývoja a analýz historických a pamiatkových hodnôt chráneného územia (ide asi o 6000 stavieb).

Ako uvádzame aj na inom mieste, pamiatková zóna sa môže zmenšiť. O jej zúžení rozhodlo ministerstvo kultúry ešte v auguste, ale niektorí občania toto rozhodnutie napadli. Rozkladová komisia v tejto veci definitívne rozhodne v najbližších dňoch.

Páčil sa vám článok?