Rokujú o návrhu územného plánu zóny Podhradie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na magistráte sa od 26. septembra do 31. októbra uskutočňuje prerokovanie návrhu územného plánu zóny Podhradie. Je to ďalší krok k vyriešeniu dlhoročnej otázky, ako využiť jedno z najatraktívnejších území v meste.

Majiteľmi pozemkov v Podhradí sa pred viac ako troma rokmi stali dve súkromné firmy. Akciová spoločnosť J&T Global získala pozemok v lokalite siahajúcej od autobazáru až po tri vežiaky stojace pri vyústení tunela popod Hradný vrch. Lokalita ohraničenú na území od Nového mosta po Rybársky cech sa dostala do vlastníctva spoločnosti Avant so sídlom v Lučenci¸ známej z výstavby na Zámockej ulici. O tretiu lokalitu v oblasti bývalého kameňolomu za daňovým úradom neprejavil záujem nikto. Bývalé vedenie mesta pozemky v Podhradí predalo uvedeným spoločnostiam bez toho, že by sa bližšie špecifikoval charakter možnej zástavby. Terajšie vedenie mesta do celého procesu vstúpilo začiatkom predminulého roku s tým, že túto chybu napraví vypracovaním územného plánu zóny Podhradie.

Návrh územného plánu člení zónu Podhradie na päť sektorov - Vydrica, Kúrie, Zuckermandel, Nábrežie a Hradné bralo. Dokument detailne stanovuje podmienky umiestnenia polyfunkčných objektov bývania a občianskej vybavenosti, parkovej zelene, automobilových a peších komunikácií a pozemkov na vegetačnú stabilizáciu svahov. Nepočíta sa tu s novými výškovými dominantami a budúci stavebníci to nebudú mať ľahké, pretože na tomto špecifickom území je 19 národných kultúrnych pamiatok a budú musieť rešpektovať veľké množstvo podmienok a pripomienok formulovaných pamiatkarmi a urbanistami. Napríklad i tú, že budúca zástavba nesmie byť rušivým prvkom, dominantou má naďalej ostať Hrad a aj po výstavbe nových budov musí byť viditeľná zeleň situovaná pod ním. Pokiaľ ide o sektory Vydrica, Kúrie a Zuckermandel, žiadna novostavba by nemala mať viac než tri nadzemné podlažia. Iba v sektore Zuckermandel by smerom k vežiakom pri tuneli počet podlaží mohol narastať, ale s obmedzeniami. Strechy všetkých objektov budú musieť byť riešené s prihliadnutím na ich vnímanie pri pohľade z Hradu a parlamentu - nesmú byť na nich viditeľné žiadne technologické zariadenia. Sektor Hradné bralo je definovaný tak, že žiadna výstavba v ňom nie je možná. V sektore Nábrežie sa predpokladá vytvorenie reprezentatívnej promenády. Asanácia žiadneho z existujúcich historických objektov sa nepripúšťa, ráta sa však napríklad s asanáciou časti západnej rampy Nového mosta, ako aj schodov a rampy na Nový most na Rybnom námestí.

Návrh územného plánu zóny bude predmetom pripomienok a po jeho prerokovaní sa budú môcť začať črtať konkrétne kontúry toho, čo by v Podhradí mohlo vyrásť.

Páčil sa vám článok?