Mesto opraví dom na Rudnayovom námestí

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Historický dom na Rudnayovom námestí číslo 4 susediaci s Dómom svätého Martina, ktorý púta pozornosť okoloidúcich chodcov štylizovanými maľbami v oknách, začne mesto v novembri rekonštruovať.

Rekonštrukcii tohto pozohurodného objektu v historickom centre Bratislavy dlhé roky bránili nevyjasnené majetkovoprávne vzťahy. Tento problém sa podarilo vyriešiť iba nedávno. Obnove historickej budovy tak už nič nebráni. Ako nám povedal vrchný radca primátora Bratislavy Dionýz Hutár, mesto už zabezpečilo základné práce na statickom zabezpečení a oprave strechy objektu. Podľa D. Hutára je už spracovaná aj projektová dokumentácia a mesto prostredníctvom svojej organizácie Paming v novembri tohto roku začne celkovú rekonštrukciu budovy. Komplexná obnova bude zahŕňať obnovu elektrických sietí, vzduchotechniky, fasády, okenných a dverových výplní, zábradlí a iných prvkov. Je predpoklad, že časť objektu bude využívať samospráva ako administratívne priestory. Na prízemí a prvom poschodí by po rekonštrukcii mali byť výstavnícke, galérijné priestory s doplnkovou funkciou možnosti občerstvenia. Konkrétnejšie informácie o využití objektu budú podľa D. Hutára známe po vykonaní základných rekonštrukčných prác. Mesto plánuje vynaložiť na rekonštrukciu asi 12 miliónov korún. Ukončenie obnovy sa predpokladá v novembri budúceho roku.

Obnova tohto objektu je súčasťou programu priorít rozvoja mesta v rokoch 2004 - 2006, patrí teda medzi úlohy, na splnenie ktorých kladie bratislavská samospráva zvýšený dôraz. Podľa vedenia mesta by bolo ideálne, keby sa dom na Rudnayovom námestí 4 rekonštruoval v súčinnosti s obnovou vedľajšieho objektu, ktorý patrí cirkvi, nepodarilo sa však skoordinovať postup pri ich súčasnej obnove. „Mesto Bratislava podporuje vznik sakrálneho múzea vo vedľajšom objekte, keďže sa nachádza v bezprostrednej blízkosti konkatedrály - Dómu svätého Martina, a je prístupné aj myšlienke spoločného využívania oboch objektov, o ktorom sa uvažovalo už od 90. rokov,“ dodal pre Bratislavské noviny D. Hutár.

Páčil sa vám článok?