Devínsky škandál pri pohľade zblízka

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Keďže devínsky starosta Jozef Paczelt nebol ochotný vziať na seba zodpovednosť za nevýhodný prenájom, uznesenie miestneho zastupiteľstva, ktoré ho schválilo, pozastavil, nepodpísal.

Potom už nastal škandál medializovaný aj v televízii. Poslanci využili svoje právo zo zákona a prenájom kultúrneho domu jednému zo svojich spolusediacich za smiešnych 180-tisíc znovu potrebnou dvojtretinovou väčšinou odsúhlasili. Tu už podľa zákona nebol potrebný podpis a tak je rozhodnutie platné.

Starosta J. Paczelt sa odmieta k veci vyjadriť, máme však stanovisko núteného správcu Juraja Heribana: „Je to tak, že zákon umožňuje týmto spôsobom prehlasovať starostu, ak nepodpíše nejaké rozhodnutie. Vidím v tom legislatívny nedostatok – zákon totiž nerieši meritórne otázku výhodnosti, čo umožňuje, aby sa týmto spôsobom presadili aj rozhodnutia, ktoré sú pre obec jednoznačne nevýhodné.“

Podľa J. Heribana nebolo ani v súťažných podmienkach na prenájom kultúrneho domu stanovené kritérium výhodnosti pre obec, takže po formálnej stránke je všetko absolútne v poriadku. Nútený správca kladie otázku, či je všetko v poriadku aj z hľadiska morálky a zodpovednosti voči občanom. Jediným riešením v danom stave by bolo, ak by zastupiteľstvo vec opäť prerokovalo a zmluvu pre nevýhodnosť zrušilo.

Pripomeňme, že do nútenej správy sa Devín dostal práve pre nevýhodné zmluvy v minulosti, za ktorými nasledovali ďalšie, rovnako nevýhodné, aby mala obec aspoň peniaze na splácanie úrokov. Čo, samozrejme, donekonečna ísť nemohlo. Poslanci si zrejme uvedomujú, že pred voličmi neobstoja a podľa J. Heribana aj napadli existenciu obecných novín, ktoré o probléme otvorene píšu. Nútený správca a starosta sa však nevzdávajú úsilia o ozdravenie ekonomiky obce. O ich snahách a krokoch budeme priebežne informovať.

Páčil sa vám článok?