Karlova Ves má Program rozvoja do roku 2013

10.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Karlova Ves má schválený Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja na roky 2008 až 2013, na poslednom zasadnutí miestneho zastupiteľstva ho jednohlasne prijali karloveskí poslanci.

Podľa strategickej vízie by sa z Karlovej Vsi po dosiahnutí stanovených cieľov malo stať atraktívne, otvorené, partnerské, progresívne, sociálne zdravé a konkurencieschopné územie. Vyznačovať by sa pritom malo modernou infraštruktúrou, trvalo udržateľným ekonomickým rastom, obyvateľstvom aktívne participujúcom na jeho rozvoji a vysokou kvalitou životného prostredia.

Podľa starostky Karlovej Vsi Ivety Hanulíkovej však napĺňanie cieľov mestskej časti závisí od výziev z Európskej únie. "Schválenie materiálu hodnotím pozitívne, som rada, že sa v dokumente objavujú normálne a realizovateľné požiadavky. To najťažšie, teda vypracovanie PHSR, máme konečne za sebou. Teraz musíme sledovať, kedy budú vyhlásené výzvy," uviedla Hanulíková.

Podľa poradkyne starostky Aleny Schinglerovej má Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja charakter dlhodobého až strednodobého rozvojového dokumentu. Ide o komplexný dokument, ktorý poskytuje celkový pohľad na rozvoj mestskej časti, pričom sa sústreďuje najmä na šesť strategických rozvojových oblastí. Karlova Ves chce rozvíjať najmä oblasť ľudských zdrojov, sociálnu sféru, zdravotníctvo, školstvo, šport, kultúru, ekonomickú oblasť, cezhraničnú spoluprácu, technickú infraštruktúru a životné prostredie.

Pre zlepšenie starostlivosti o rodiny by sa mali napríklad budovať bezbariérové vstupy pre matky s kočíkmi, zrekonštruovať a dobudovať priestory Materského centra Klbko na Dlhých dieloch či zriadiť multigeneračné centrum a centrum voľného času pre deti a mládež. Pre starších občanov sa zasa uvažuje okrem vybudovania bezbariérových prístupov aj vybudovanie geriatrickej ambulancie, denného stacionára, strediska sociálnych služieb, spracovanie sprievodcu o sociálnych službách pre seniorov, organizovanie preventívnych programov či zabezpečenie tiesňového volania. V oblasti školstva sa plánuje najmä rekonštrukcia školských areálov s dôrazom na športoviská a bazén na Základnej škole A. Dubčeka na Dlhých dieloch.

Zlepšiť kvalitu športu v mestskej časti by mali pomôcť revitalizácie detských ihrísk, vybudovanie špecializovaných areálov pre deti a mládež, rozšírenie Športového areálu na Majerníkovej ulici, rekonštrukcia Areálu Karloveského športového klubu a areálu Karloveského futbalového centra, vybudovanie multifunkčného športového areálu na Hlaváčikovej ulici, projektová dokumentácia využitia Karloveskej zátoky či vybudovanie lávky z Karloveského ramena a cyklotrasy na ostrov Sihoť.

Kultúre v mestskej časti by zasa prospela napríklad rekonštrukcia objektu Kotva a Karloveského centra kultúry či vybudovanie informačného centra s knižnicou na Dlhých dieloch či kina. V oblasti životného prostredia sa uvažuje s rekonštrukciou chodníkov, revitalizáciou drobných objektov, rekonštrukciou Parku SNP, vybudovaním priestorov pre voľný výbeh psov, vybudovaním závlahového systému zelene a komunikácií či projektmi na separovanie odpadu.

Zmien by sa mala dočkať aj oblasť technickej infraštruktúry, mestská časť zvažuje riešenie parkovania a vybudovanie nadzemných a podzemných parkovacích domov, rekonštrukcie ciest, chodníkov, nadchodov, podchodov a schodíšť, vybudovanie cyklistických chodníkov či rozšírenie kamerového systému a systému verejného osvetlenia. PHSR je však otvoreným dokumentom, je možná jeho aktualizácia. Každú zmenu však musí schváliť miestne zastupiteľstvo.

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) na roky 2008 až 2013 vypracovala spoločnosť Danube EuroConsulting, s.r.o. Pri tvorbe dokumentu spolupracovala aj komisia PHSR zložená z poslancov zastupiteľstva, na jej zasadnutiach sa zúčastňovali aj odborníci, zástupcovia občanov, mimovládnych organizácií a profesijných združení. Občania sa mali možnosť vyjadriť k plánovaným projektovým zámerom formou anonymného dotazníka, ktorý sa nachádzal na poštách, v nákupných centrách, na internetovej stránke mestskej časti a na miestnom úrade.
(sita)

Páčil sa vám článok?