Starostovia chcú byť primátorovi partnerom

6.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starostovia všetkých sedemnástich bratislavských mestských častí na poslednom stretnutí Klubu starostov vyslovili nádej, že nový primátor Bratislavy bude osobnosť, ktorá bude poznať problematiku samosprávy a mestské časti bude považovať za partnerov mesta Bratislava, a nie jeho súperov.

Podľa bratislavských starostov je všetko, čo sa zrealizuje v mestských častiach, na prospech celej Bratislavy. Aj preto od dosluhujúceho primátora Jozefa Moravčíka očakávali manažérsky prístup, osobný záujem o mestské časti a pozitívne hospodárenie s mestskými financiami.

To sa však nestalo a primátor Bratislavy sa za štyri roky nezúčastnil ani na jednom zasadnutí miestneho zastupiteľstva niektorej z mestských častí. Starostovia vyjadrili presvedčenie, že takáto situácia sa po decembrových komunálnych voľbách už nebude opakovať a nový primátor Bratislavy bude mať záujem o problémy mestských častí.

V uplynulých štyroch rokoch mali mestské časti a magistrát Bratislavy rozdielne názory na problematiku verejnej správy, zákon o Bratislave, štatút mesta a kompetencie v oblasti územného plánovania a stavebného poriadku. Na základe toho vznikol podľa starostov mýtus o boji mesta a mestský častí o moc, čo nie je pravda. Snaha starostov o sprehľadnenie hospodárenia, rozvoj, všeobecnú prosperitu a budúcnosť mesta zostala nepochopená.

V súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami považujú starostovia za paradox možnosť odvolateľnosti starostov a poslancov. Kým poslanec, ktorého zvolili len občania jedného volebného obvodu, je prakticky neodvolateľný, starostu, ktorého volila celá mestská časť, môžu poslanci odvolať.

(brn)
Páčil sa vám článok?