Mesto našlo pozemky na futbalové ihriská

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí futbaloví funkcionári predčasom poukázali na to, že v meste kvôli tlaku investorov hľadajúcich vhodné pozemky na výstavbu neustále ubúdajú ihriská pre výkonnostný a mládežnícky futbal. Vedenie mesta už našlo riešenie tohto problému.

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský sa v uplynulých dňoch stretol so zástupcami futbalových klubov BCT, Štart, TJ Nepočujúci, Venglošovej futbalovej akadémie a Bratislavského futbalového zväzu, aby sa dohodli na spoločnom postupe pri riešení ihrísk výkonnostného a mládežníckeho futbalu v Bratislave. Aj keď momentálne pôsobenie žiadneho z klubov v súčasných priestoroch nie je bezprostredne ohrozené, tlak modernej mestskej investičnej výstavby zo strany súkromných investorov je vo viacerých lokalitách veľký a je len otázkou času, dokedy bude možné udržať funkciu futbalových ihrísk v atraktívnych lokalitách širšieho centra mesta. Ide napríklad o ihriská na Kuchajde, resp. v jej okolí, na Pasienkoch, Tehelnom poli alebo v lokalite medzi Starým a Prístavným mostom v Petržalke, kde sa už teraz pripravuje územná dokumentácia pre budúcu výstavbu celomestského centra.

Z tohto dôvodu primátor po vzore niektorých európskych futbalových miest inicioval v priebehu leta spoločné stretnutia s predstaviteľmi klubov a zväzu, aby im predstavil svoj návrh riešenia spočívajúci vo vybudovaní spoločného futbalového centra pre viacero klubov výkonnostného futbalu pri zachovaní vlastnej identity a histórie jednotlivých klubov.

Mesto vytypovalo na tento účel pozemky s rozlohou vyše 100-tisíc štvorcových metrov, ktoré sa nachádzajú južne od Zlatých pieskov v lokalite medzi Ivánskou cestou a záhradkárskou osadou. Viac ako dve tretiny tejto plochy sú majetkom mesta, zvyšok nebude problém majetkovo vyrovnať. Na tomto území môže vyrásť minimálne sedem nových futbalových ihrísk.

Primátor A. Ďurkovský sa s predstaviteľmi klubov a Bratislavského futbalového zväzu dohodol na spoločnom postupe pri spracovaní architektonickej štúdie vybudovania nového futbalového centra. Na príprave projektu bude spolupracovať aj Správa telovýchovných a rekreačných zariadení. Pozemok zostane v majetku mesta, investície však poskytnú súkromní investori. Mesto bude totiž podmieňovať akýkoľvek predaj pozemkov v lokalitách, kde sa dnes nachádzajú ihriská výkonnostného športu, ešte vopred vybudovaním nových športovísk. Takéto uznesenie už prijalo mestské zastupiteľstvo začiatkom júla.

Páčil sa vám článok?