Poslanci chcú aj nechcú Dom odborov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva minulý týždeň schválili kúpu budovy Domu odborov za 150 miliónov korún. Mesto bude ďalej rokovať s vlastníkom budovy - Jednotným majetkovým fondom zväzu odborových organizácií SR.

V pôvodnom uznesení bola suma za kúpu budovy stanovená na 190 miliónov. Bola výsledkom rokovaní, ktoré na základe poverenia poslancov viedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský s vedením Jednotného majetkového fondu odborových organizácií SR. Návrh na kúpu Domu odborov nadväzuje na júlové rozhodnutie mesta predať pozemky v areáli Parku kultúry a oddychu spoločnosti Henbury Development za 280 miliónov korún, z čoho 150 miliónov má spoločnosť uhradiť v peniazoch a 130 miliónov vecným plnením vo forme vybudovania promenády. Dom odborov má nahradiť PKO, ktorý v súčasnej podobe prestane existovať, a premeniť sa na mestské kultúrne centrum. Návrh, aby mesto Dom odborov kúpilo, vznikol z iniciatívy starostov bratislavských mestských častí.

Rozprava ukázala, že o správnosti kúpy Domu odborov majú poslanci vážne pochybnosti. Niektorí upozornili, že len úprava povrchu námestia pred Domom odborov a výmena skiel, ktorá je vzhľadom na obrovské tepelné straty nevyhnutná, by stála 90 miliónov korún, oprava vzduchotechniky by vyšla na 60 miliónov a základná rekonštrukcia by stála pol miliardy. Podľa názoru ďalších poslancov Jednotný majetkový fond sa Domu odborov nevie zbaviť už 15 rokov a kvôli blokácii pozemku aj tak nemá šancu predať ho niekomu inému ako mestu. Napokon na základe pozmeňovacieho návrhu poslanci znížili cenu, za ktorú by malo mesto budovu kúpiť, na 150 miliónov korún. Keďže pôvodná cena dohodnutá s odborármi bola 190 miliónov, ďalší osud tejto investície je neistý. O budovu totiž prejavili záujem aj súkromné firmy, ktorých ponuky nie sú nižšie ako 200 miliónov korún. Ak mesto nebude úspešné, prejaví záujem o kúpu budovy Divadla Pavla Országha Hviezdoslava alebo majetkovo vstúpi do Národného tenisového centra, resp. Tehelného poľa.

Páčil sa vám článok?