Na uhradenie dane za psa zostávajú tri dni

28.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na zaplatenie dane za psa zostávajú občanom mestskej časti Petržalka už iba tri dni. Podľa platného záväzného nariadenia o miestnych daniach si musia totiž svoju daňovú povinnosť vo vzťahu k miestnej samospráve splniť najneskôr do štvrtka.

Informoval o tom tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy. Zároveň doplnil, že právnym predpisom o podmienkach držania psov sa budú zaoberať poslanci na zasadnutí zastupiteľstva 5. februára.

Sprísnením podmienok chovu psov sa zaoberali poslanci už na decembrovom zastupiteľstve, návrh však neprešiel a rokovanie bolo prerušené. Navrhované všeobecne záväzné nariadenie okrem iného zakazuje občanom vstup so psom do priestorov detských ihrísk a pieskovísk, do areálov škôl a predškolských zariadení či na plochy verejnej zelene. Majiteľ bude mať taktiež povinnosť držať psa vždy na vôdzke, výnimkou je sedem priestranstiev, ktoré sú určené pre voľný pohyb psov.

Každý majiteľ psa je podľa platnej legislatívy povinný nahlásiť na úrade psa, ktorý je starší ako šesť mesiacov. Podľa záväzného nariadenia sa platí za bytového psa s výškou v kohútiku do 43 centimetrov daň 1 000 korún, pri výške nad 43 centimetrov je to 2 000 korún. Sumu 500 korún zaplatia majitelia psa v rodinnom dome ako aj osamelí dôchodcovia s príjmom na hranici životného minima. Daň sa neplatí, ak je pes chovaný na vedecké a výskumné účely alebo ak ide o vodiaceho psa.

Petržalský úrad eviduje približne 4 100 majiteľov psov. V roku 2007 pribudlo do verejného rozpočtu z dane za psa viac ako 3,7 milióna korún. Z tejto čiastky vynaložila miestna samospráva na čistenie verejných priestranstiev od psích exkrementov tri milióny korún. V mestskej časti je osadených 153 košov na psie výkaly.

(sita)

Páčil sa vám článok?