Uzávierka kandidátok je 12. októbra

27.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po parlamentných voľbách čakajú aj bratislavských voličov komunálne voľby, ktoré budú 6. a 7. decembra. Uzávierka kandidátnych listín pre voľbu primátora, poslancov mestského zastupiteľstva, starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupiteľstiev je v sobotu 12. októbra.

Kandidátne listiny môžu podávať politické strany ako aj nezávislí kandidáti - tí však na rozdiel od kandidátov politických strán musia ku kandidačnej listine pripojiť aj petíciu podpísanú voličmi podporujúcimi jeho kandidatúru. Počet podpisov je závislý od veľkosti mestskej časti - maximálne je to však 600. Volebné komisie musia o zaregistrovaní kandidátov rozhodnúť do 22. októbra.

Oficiálna volebná kampaň sa začína 17 dní pred voľbami a končí sa 48 hodín pred ich začiatkom. Na rozdiel od parlamentných volieb, kde mohli voliť iba slovenskí občania, v komunálnych voľbách môžu voliť aj občania iných krajín, ktorí však majú na Slovensku trvalé bydlisko.

Charakter komunálnych volieb je iný ako v prípade parlamentných volieb. Kým vo voľbách poslancov Národnej rady SR sa voliči rozhodujú podľa politických strán, vo voľbách primátorov, starostov, poslancov mestských a miestnych zastupiteľstiev dávajú voliči prednosť odbornosti kandidátov pred straníckou nomináciou. Aj preto bývajú v komunálnych voľbách úspešnejší komunálni politici ako kandidáti, ktorí nemajú skúsenosti zo správou miest a obcí.

O rozdiele parlamentných a komunálnych volieb svedčí aj volebná účasť, ktorá býva v komunálnych voľbách nižšia ako v parlamentných.

(ado)
Páčil sa vám článok?