Kraj sa uchádza o finančnú podporu

27.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj plánuje uchádzať sa o finančné prostriedky vo výške zhruba 50-tisíc eúr na jedného obyvateľa územia zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Odborníci vypracovali Návrh na vymedzenie zón v rámci samosprávneho kraja, ktoré spĺňajú podmienky na oprávnenie uchádzať sa o spomínanú finančnú podporu.

Navrhnuté zónovanie, podľa ktorého sú k okresom Malacky, Pezinok a Senec pričlenené Záhorská Bystrica, Vajnory, Rusovce a Čunovo, už podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ľubomíra Romana schválila aj vláda a odsúhlasila ho aj Európska komisia v Bruseli.

Dôvodom pričlenenia štyroch bratislavských mestských častí k vidieckym oblastiam je splnenie podmienky na poskytnutie podpory, podľa ktorej musí mať územie minimálne 30-tisíc obyvateľov.

Európska únia poskytuje finančné prostriedky na dosiahnutie troch prioritných cieľov. Prvý cieľ sa vzťahuje na regióny, v ktorých je hrubý národný produkt na obyvateľa za posledné tri roky menší ako 75 percent priemeru v spoločenstve krajín EÚ. Do tejto kategórie patria všetky slovenské regióny okrem Bratislavského samosprávneho kraja.

Cieľ druhý sa vzťahuje na regióny, ktoré prechádzajú zmenami v priemysle, službách, respektíve ich možno zaradiť medzi upadajúce vidiecke oblasti alebo mestské časti nachádzajúce sa v ťažkostiach. Tretí cieľ má podporovať adaptáciu a modernizáciu systémov vzdelávania a tréningov určených na rozvoj zamestnanosti.

Prioritné ciele 2 a 3 nie sú viazané na podmienku nižšej úrovne hrubého národného produktu a v rámci ich napĺňania sa o finančnú podporu uchádza aj Bratislavský samosprávny kraj. Ako poukázal Roman, spomenuté zónovanie je jedinou možnosťou, ako získať financie pre Bratislavský samosprávny kraj. Mestským častiam zahrnutým v zónovaní by mali financie pomôcť v rámci rozvoja infraštruktúry, malého a stredného podnikania v rozvoji turizmu.

(brn)

Páčil sa vám článok?