Nová sadzba za telefónne búdky v Starom Meste

18.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prevádzkovanie búdok pre telefónne automaty už nie je od Nového roka na území Starého Mesta zadarmo. Staromestská samospráva prijala koncom roka 2007 nariadenie, ktorým zaviedla miestnu daň za zabratie verejného priestranstva aj pre telefónne búdky.

Miestna daň za telefónnu búdku je 10 korún za meter štvorcový na deň, pokiaľ je však búdka s reklamným zariadením, zvyšuje sa daň na 150 Sk. Doteraz mestská časť Staré Mesto za podobné zariadenia miestnu daň nevyberala.

Dôvodom na zavedenie oboch sadzieb dane bolo najmä osádzanie nových telefónnych búdok v centre mesta spoločnosťou Efektiv Media. Tá nechala odstrániť doterajšie kabíny a stojany verejných telefónnych automatov a nahradila ich novými. Ich súčasťou sú aj reklamné plochy - citylighty. V Bratislave ich je zatiaľ 50 a podľa všetkého boli umiestnené bez vedomia miestnej samosprávy, stavebného úradu, teda načierno.

Po tomto zistení vyzval Miestny úrad Staré Mesto spoločnosť, aby podala žiadosť o zvláštne využívanie verejného priestranstva. Efektiv Media tak urobila dodatočne v decembri 2007. Žiada o umiestnenie nových telefónnych kabín pre verejné telefónne automaty na Fajnorovom nábreží, Kolárskej ulici, Rybnom námestí, Jakubovom námestí a na Medenej ulici.

Podľa hovorkyne Starého Mesta Aleny Kopřivovej však v žiadosti chýbali situačné plány, vyjadrenie policajného dopravného inšpektorátu či súhlas správcu komunikácie. V priebehu prvého mesiaca v roku by však mali byť podľa nej materiály skompletizované tak, aby mestská časť mohla vydať rozhodnutie. Súkromná spoločnosť Effectiv Media si podľa nej doteraz nesplnila povinnosť voči stavebnému úradu. Ten ju v druhej polovici decembra vyzval, aby predložila potrebné doklady na budovanie nízkonapäťových prípojok ku kabínam, keďže v nich bude osvetlenie.

V súvislosti s inštaláciou nových búdok pre telefónne automaty na verejnom priestranstve, ktoré spravuje samospráva hlavného mesta, nám riaditeľka sekcie dopravy magistrátu Tatiana Kratochvílová povedala, že Efektiv Media musí predložiť novú žiadosť o zvláštne užívanie verejného priestranstva, keďže staré povolenie platilo len do konca minulého roku. Daňovú povinnosť si podľa nej spoločnosť splnila. Treba pripomenúť, že hlavné mesto, na rozdiel od mestskej časti Staré Mesto len , má jednu sadzbu pre telefónne búdky vo výške 10 korún za meter štvorcový na deň.

Magistrát podľa nej vie o tom, že niektoré nové búdky sú väčšie ako tie pôvodné. „Z hľadiska priechodnosti chodníkov nám to robí problémy, je tam znížená priechodnosť,“ uviedla T. Kratochvílová. Podľa nej sú niektoré telefónne búdky umiestnené v križovatkách, alebo tak blízko komunikácií, že reklama môže podľa nej spôsobovať problémy pri bezpečnosti cestnej premávky. „Predpokladám, že sa budú preto redukovať,“ dodala T. Kratochvílová.

Ako sme už upozornili, napríklad pre kabíny na Jesenského ulici bol prirobený bezbariérový prístup a nová kabína tak zaberá 100 x 130 cm plochy chodníka, navyše reklamný citylight je široký 135 cm, a tak fakticky zaberá z chodníka 135, a nie pôvodných 100 cm. Na Vajanského nábreží jednonohé kabíny nahradili novými, ktoré na rozdiel od tých pôvodných zaberajú niekoľkonásobne väčšiu plochu chodníka. Navyše obe kabíny na nábreží sú osadené mimo pôvodného podložia.

Na všetkých nových telefónnych búdkach s reklamnými plochami je komerčná reklama, pričom v niektorých búdkach chýbajú telefónne automaty. V takom prípade podľa všetkého ešte nejde o telefónne búdky, ale skôr o reklamné nosiče.

(rob, ado)

Páčil sa vám článok?