Problémy na karloveskom stavebnom úrade

14.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v mestskej časti Karlova Ves je podľa miestneho poslanca Branislava Zahradníka (SDKÚ-DS) v personálnom rozvrate. Úrad stráca už dlhší čas odborných zamestnancov, koncom januára odchádza aj zastupujúca vedúca úradu.

Občania a poslanci sa už niekoľkokrát sťažovali, že úrad nestíha väčšinu záležitostí vybavovať načas a v zákonom stanovenej lehote. "Starostka by sa nemala v tejto veci na nikoho vyhovárať, je to len jej neoddeliteľná zodpovednosť. Za vzniknutú situáciu na úrade by mala voči sebe vyvodiť dôsledky," povedal Zahradník.

Starostka podľa neho lamentuje zbytočne, že jej na stavebnom úrade chýbajú odborní zamestnanci, keď sa o nich nevie poriadne postarať. Vzniknutú situáciu spôsobilo vraj nekompetentné vedenie celého úradu. "Pracovníci často riešia ťažké a komplikované prípady, pociťujú tlaky zo strany investorov. Nečudujem sa im, že odchádzajú, keď necítia oporu zo strany starostky a vedenia úradu, keď sa ich tí nevedia zastať a nedokážu im poskytnúť vyhovujúce podmienky na prácu," konštatoval Zahradník. Ako ďalší príklad nestability na karloveskom úrade uviedol situáciu okolo prednostu. "V priebehu jedného roka sa v tejto funkcii vystriedali traja ľudia," vysvetlil poslanec.

Na internetovej stránke Karlovej Vsi je už niekoľko týždňov oznam, že mestská časť hľadá vedúceho stavebného úradu a tiež referenta. Zahradník je však skeptický a neverí, že by sa v súčasnej situácii podarilo nájsť vhodných ľudí na stavebné oddelenie. Prípadné nenájdenie kompetentných a odborných pracovníkov do úradu pritom označil za veľké zlyhanie starostky, mestskej časti by tiež mohli hroziť spory a sankcie zo strany dotknutých osôb.

Starostka Iveta Hanulíková (Smer-SD) už niekoľkokrát v minulosti povedala, že problémom je nedostatočný počet pracovníkov na úrade. Keď na novembrovom zastupiteľstve poslanec František Koník (Smer-SD) navrhol zvýšiť počet pracovníkov o troch, poslanci to neprijali. "V každej mestskej časti je ich počet vyšší. Celé mi to pripadá, ako keby sa niekedy tešili, v akom stave je stavebný úrad," uviedla vtedy Hanulíková.

Poslanec Zahradník však nesúhlasí s tým, že celú situáciu by vyriešilo navýšenie počtu zamestnancov. "Ak ma však pani starostka presvedčí, že všetky veci sú nastavené tak, že k zlepšeniu situácie pomôže už len zvýšenie počtu, budem prvý, kto za takýto návrh bude hlasovať. Zatiaľ nás o tom ale nepresvedčila," konštatoval Zahradník. Na otázku, či by stavebnému úradu nepomohlo, keby sa opäť spojil s úradom v Dúbravke, odpovedal, že by to bolo krokom späť. "Ak by sa však na dúbravskom úrade našiel dostatok odborných pracovníkov, ktorí by dokázali vybavovať obe mestské časti, bolo by to asi lepšie riešenie," dodal Zahradník.

Stanovisko karloveskej starostky Ivety Hanulíkovej ani zastupujúcej vedúcej stavebného úradu sa získať nepodarilo.

(sita)

Páčil sa vám článok?