Lamačskí poslanci schválili rozpočet na tento rok

3.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Lamačskí poslanci schválili na dnešnom mimoriadnom zasadaní zastupiteľstva návrh rozpočtu na tento rok s dvoma pozmeňujúcimi návrhmi. Návrh bežného rozpočtu je zostavený ako vyrovnaný v sume 53 089 000.

Kapitálový rozpočet je zostavený ako schodkový, pričom tento schodok mestská časť plánuje uhradiť z prebytku prostriedkov minulých období, čiže nie sú na rok 2008 naplánované žiadne kapitálové príjmy.

Ako uviedol poslanec  a navrhovateľ pozmeňujúcich návrhov Ľudovít Lučenič, prvý návrh sa týkal zvýšenia finančných prostriedkov z troch na šesť miliónov korún na rekonštrukciu Zhorínskej ulice, kde je vozovka v dezolátnom stave. Druhý návrh sa týka vyčlenenia jedného milióna korún na dokončenie chodníkov na Vrančovičovej ulici, ktoré má v správe magistrát a ostali ešte z minulého volebného obdobia nedokončené.

"Ostal som zarazený, že do nového návrhu sa nedali ďalšie peniaze na rekonštrukciu Zhorínskej ulice. Tie tri milióny tam ostali ešte z minulosti, nepreinvestovali sa a keďže sú to kapitálové peniaze, prenášajú sa do ďalšieho obdobia," konštatoval Lučenič. To podľa neho znamená, že v návrhu tohtoročného rozpočtu nebola na Zhorínsku ulicu ani koruna. "Požadoval som ďalšie tri milióny korún, pretože vieme veľmi dobre, že každý rok sa zvyšujú náklady na stavebné činnosti," spresnil.

Podľa Lučeniča by sa na Zhorínskej ulici malo ešte vymeniť celé vodovodné potrubie, ktoré je v katastrofálnom stave a sú tam stále poruchy a až potom by sa malo dorobiť cestné teleso. Druhý návrh sa týkal dokončenia chodníkov na Vrančovičovej ulici, ktorá patrí magistrátu a kde ešte z minulého volebného obdobia ostala horná časť ulice nedokončená. "Keďže neviem o tom, že by magistrát chcel do tohto investovať, tak som navrhol, aby sa zvýšil rozpočet," konštatoval Lučenič. Podľa neho zvýšenie o jeden milión korún však nebude stačiť, preto očakáva, že aj magistrát priloží ruku k dielu.

"V tomto roku získal Lamač vzhľadom na prerozdelenie podielových daní hlavného mesta podstatne viac finančných prostriedkov, došlo k zvýšeniu o 20 percent v porovnaní s rokom 2007, pretože v roku 2007 sme boli ešte pod úrovňou rozpočtu 2006, takýto rozpočet pre malé mestské časti je neudržateľný a je likvidačný," konštatovala lamačská starostka Oľga Keltošová. Podľa nej boli bežné výdavky v roku 2007 aj v roku 2006 poddimenzované.

Predseda lamačskej finančnej komisie Radoslav Olekšák doplnil, že rozpočet na rok 2008 považuje za najlepší v histórii Lamača z hľadiska príjmov a priorít. "Až tohto roku sa nám podarilo zvýšiť rozpočet, a preto dúfam, že sa zvýšený príjem z daní, kde sme stúpli z 21 na 33 miliónov korún, začne prejavovať aj v konkrétnych výsledkoch, ktoré pocítia občania Lamača," dodal.

Ako ďalej povedala Keltošová, MČ má tomto roku viaceré priority, ktoré by chcela uskutočniť. "Plánujeme zrekonštruovať zdravotné stredisko, ordinácie, kino, či trhovisko na Malokarpatskom námestí a tiež treba dokončiť materské centrum, to je budova, ktorú sme dostali od školskej správy pre účely Centra voľného času," spresnila. Investičných aktivít bude podľa Keltošovej v tomto roku viac, robiť ich budú súkromní investori. "Veľkým projektom je Lamačská brána, ktorý sa začne už na jar tohto roka a tak isto veľký výstavný projekt Staré záhrady," dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?