Celkovo 376 podnetov na zmenu územného plánu

23.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Magistrát Bratislavy dostal celkovo 376 podnetov na zmeny a doplnky grafickej časti územného plánu mesta, ktorý začal platiť v septembri tohto roka. Mesto prijalo od mestských častí a komisií mestského zastupiteľstva spolu 287 návrhov, zvyšné podnety poslali fyzické a právnické osoby.

Najviac pripomienok poslala mestská časť Ružinov, magistrát od jej vedenia dostal celkovo 43 návrhov na zmenu funkčného využitia územia. Pripomienky k platnému územnému plánu však poslalo všetkých 17 bratislavských mestských častí.

Mestská časť Rača poslala 40 návrhov, Vajnory 37 návrhov, Nové Mesto a Podunajské Biskupice zhodne po 26 návrhov, Staré Mesto 20 návrhov, Rusovce 19 návrhov, Karlova Ves 14 návrhov, Jarovce 13 návrhov, Čunovo 12 návrhov, Záhorská Bystrica 10 návrhov, Devínska Nová Ves a Petržalka zhodne po sedem návrhov, Devín päť návrhov a Vrakuňa štyri návrhy.

Ako potvrdil námestník primátora Tomáš Korček, magistrát získané podnety priebežne vyhodnocuje, celý proces by sa mohol skončiť počas januára 2008. Následne by malo mesto začať s prvou etapou obstarávania zmien a doplnkov územného plánu. Celý legislatívne náročný proces by mal trvať približne 12 mesiacov, magistrát bude potrebovať k navrhovaným zmenám vyjadrenia niekoľkých desiatok dotknutých orgánov, pripravuje sa aj prerokovanie s verejnosťou. "Predpokladám, že poslanci by o prvej etape zmien a doplnkov mohli hlasovať v závere budúceho roka, pričom by zmeny mohli nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2009," konštatoval Korček.

Najčastejšie a najrozsiahlejšie návrhy sa pritom týkajú zmeny funkčného využitia územia bývalých priemyselných, distribučných a skladových areálov. Medzi nimi je napríklad územie železničnej stanice Bratislava-Filiálka, prestavba autobusovej stanice na Mlynských nivách a dostavba areálu Kablo, zóny Chalupkova a Landererova či areál bývalej tzv. cvernovej továrne v mestskej časti Ružinov. Došlé podnety sa dotýkali aj územia závodu Matador a futbalového štadiónu Artmedie v mestskej časti Petržalka, bratislavského pivovaru Stein, či letiska v mestskej časti Vajnory.

Podľa Korčeka niektoré podnety nezodpovedajú príslušnému stupňu územného plánu, svojou podstatou k územnému plánu sú irelevantné, alebo majú taký zásadný charakter, že ich nie je možné riešiť zmenami a doplnkami, ale vyžadujú si obstaranie nového územného plánu. "Dostali sme aj podnety, ktoré sú z hľadiska dlhodobej koncepcie zásadne nevhodné, neprimerane narúšajú charakter územia a svojim rozsahom a povahou sú v území neprimerané. Taktiež boli uplatnené podnety, ktoré boli protichodné, napríklad zmena funkčného využitia územia na zeleň a toho istého územia na viacpodlažnú bytovú výstavbu," vysvetlil Korček.

Zároveň potvrdil, že magistrát uvažuje aj o ďalších aktualizáciách územného plánu. "Územné plánovanie je sústavná činnosť a zo stavebného zákona nám vyplýva povinnosť sledovať, či sa nezmenili územno-technické, hospodárske a sociálne predpoklady, na základe ktorých bola navrhnutá koncepcia organizácie územia. Preto po prvej etape zmien a doplnkov budeme pripravovať ďalšie," dodal námestník primátora Tomáš Korček.

(sita)

Páčil sa vám článok?