Sprísnenie držania psov v Petržalke neprešlo

18.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Návrh na sprísnenie podmienok chovu psov na území mestskej časti Petržalka dnes neprešiel. Po viac ako trištvrtehodinovej diskusii na zasadnutí petržalského zastupiteľstva prijali miestni poslanci procedurálny návrh poslankyne Ivety Plšekovej, aby bolo rokovanie o tomto bode prerušené.

Po prediskutovaní a vyjasnení si všetkých sporných otázok a formulácií a po rokovaniach s predstaviteľmi magistrátu by sa mal materiál vrátiť opäť do zastupiteľstva v januári budúceho roka. Dovtedy bude v platnosti súčasné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) z roku 2003. To však podľa petržalského starostu Milana Ftáčnika nedáva možnosť pokutovať porušenie nariadenia a vyvodzovať z toho patričné dôsledky.

Navrhované VZN malo upravovať niektoré podmienky evidencie psov, ale predovšetkým sa týkalo obmedzení vstupu ako aj voľného pohybu a pobytu psov v Petržalke. Podľa návrhu mali byť všetky miesta, na ktorých by sa povoľoval alebo zakazoval pohyb so psom, označené tabuľkami s patričnou značkou, respektíve piktogramom alebo vhodným textom.

Označenie a vymedzenie takýchto miest podľa vedúceho oddelenie životného prostredia miestneho úradu Miloša Šalinga je povinnosťou zo zákona. Mnohým poslancom sa ale nepozdávalo, že by bolo v Petržalke umiestnených toľko značiek, ktoré by mestskú časť stáli veľké množstvo peňazí a zároveň by sa museli pravidelne obnovovať.

Zástupkyňa starostu Viera Kimerlingová navrhla, aby bol v celom katastrálnom území mestskej časti zakázaný voľný pohyb psov, čím by sa predišlo osadeniu takého počtu značiek. "Nechceme predsa, aby tu bol les značiek," povedala Kimerlingová. Mnohí poslanci jej návrh počas rozpravy podporili.

Niektorým poslancom sa tiež zdala nedostatočne zakotvená kontrola plnenie uznesenia. Návrh uznesenia totiž uvádza, že kontrolu dodržiavania tohto nariadenia vykonáva mestská polícia a poverení zamestnanci mestskej časti. Poslancom v uznesení chýbali konkrétne sankcie za porušenie VZN. Pokuty za porušenie VZN síce špecifikuje zákon o priestupkovom konaní, poslanci sa však zhodli na tom, aby sankcie a ich výška boli pevne zakotvené aj v novom VZN.

V súvislosti s pokutami spomenul prvý zástupca starostu Juraj Kováč, že vedenie mestskej časti bude rokovať s predstaviteľmi magistrátu. Mesto má totiž VZN o vodení psov, mestská časť VZN o držaní psov. Peniaze z vybratých pokút pritom plynú do rozpočtu buď mesta alebo Petržalky podľa toho, podľa ktorého nariadenia je občan pokutovaný. Podľa poslankyne Ľudmily Farkašovskej by sa mestská časť mala dohodnúť s mestom, aby všetky pokuty udelené v Petržalke, plynuli do rozpočtu mestskej časti.

Problémom pre niektorých bol aj navrhovaný vstup so psom na plochy verejnej zelene. Ako uviedol poslanec Peter Guttman, podľa návrhu sú ako plochy verejnej zelene označené všetky upravené plochy a trávniky a dočasne zatrávnené plochy, ktoré plnia funkciu verejnej zelene. "Čiže z toho vyplýva, že so psom by sa nedalo ísť nikam," vysvetlil poslanec.

Navrhované VZN, ktoré nateraz neprešlo, hovorilo o zákaze vstupu so psom na plochy verejnej zelene, do detských ihrísk a pieskovísk, do jazera Veľký Draždiak, do areálov škôl a školských zariadení, do športovísk a štadiónov prístupných verejnosti, do zdravotníckych zariadení, detských domovov a domovov dôchodcov, na cintoríny, trhoviská a do všetkých prístupných budov a priestorov ohraničených plotom.

Zákaz voľného vstupu sa navrhoval v celej obytnej zóne mestskej časti, ktorá je ohraničená ulicami Einsteinova, Dolnozemská, Panónska, Kopčianska, Kaukazská a Viedenská. Na druhej strane by bol voľný výbeh psov možný iba na siedmich miestach v mestskej časti: na Zadunajskej ceste pri Gymnáziu Mercury, na Bosákovej ulici pri nadjazde na Starý most, v lokalite ohraničenej Jantárovou cestou, Chorvátskym ramenom, Jungmannovou a Rusovskou cestou, v lokalite medzi Gessayovou, Osuského a Chorvátskym ramenom, v lokalite medzi Topoľčianskou, Jantárovou cestou a motelom Oáza, na území v okolí Antolskej, Betliarskej, medzi Chorvátskym ramenom a hotelom Bonbón a oproti nemocnici Antolská medzi Antolskou, Betliarskou a Chorvátskym ramenom.

Všeobecne záväzné nariadenie hovorilo aj o prihlasovaní psa a čistení verejných priestranstiev od psích výkalov.

(sita)

Páčil sa vám článok?