Deň ľudských práv v znamení prevencie zdravia

9.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva bratislavskej mestskej časti Petržalka pripravuje na pondelok podujatie s názvom Deň ľudských práv. Akcia sa bude konať v priestoroch miestneho úradu v budove Technopolu na Kutlíkovej ulici, začiatok je naplánovaný na 9:00 h.

Podľa tlačového tajomníka petržalského miestneho úradu Ľubomíra Andrassyho je cieľom tejto akcie poskytnúť obyvateľom Petržalky bezplatné vyšetrenie na civilizačné choroby a tiež im poradiť v zdravom stravovaní. Návštevníkov tak čaká meranie krvného tlaku alebo hladiny cholesterolu, pripravené je aj odborné poradenstvo v otázkach zdravého životného štýlu. Na akcii sa spolupodieľa Petržalská poradňa zdravia.

Súčasťou odbornej časti projektu sú aj divadelné scénky žiakov zo Základnej umeleckej školy Jána Albrechta. "Občania sa budú môcť takýmto spôsobom dozvedieť napríklad o informovaní pacienta, na aké zákroky potrebuje lekár súhlas pacienta, ako musí pacient postupovať, keď sa chce sťažovať na prácu lekára či aká by mala byť starostlivosť o smrteľne chorých pacientov," povedal Andrassy. Spomenuté práva pacienta sú zakotvené aj v oficiálnom dokumente, v Charte práv pacienta.

Akcia je súčasťou projektu Predvianočná Petržalka. Projekt zastrešuje 16 celospoločenských podujatí, pre ktoré vyčlenili poslanci miestneho zastupiteľstva v tohtoročnom rozpočte jeden milión korún. Cieľom je vniesť do predvianočného života Petržalčanov viac súdržnosti, podujatia sú prioritne zamerané na prejavenie vzájomnej medziľudskej solidarity a súdržnosti.

(sita)
Páčil sa vám článok?