Mesto odmieta obvinenia občianskeho združenia

6.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vedenie mesta Bratislava zvažuje právne kroky voči občianskemu združeniu Bratislava otvorene. Dôvodom má byť poškodzovanie dobrého mena, ktorého sa združenie dopúšťa verejným šírením nepravdivých informácií o magistráte.

Takéto nepravdivé informácie môžu podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Evy Chudinovej znevážiť konanie hlavného mesta v očiach verejnosti. Magistrát sa zároveň ohradzuje voči neopodstatneným tvrdeniam občianskeho združenia Bratislava otvorene, podľa ktorých malo mesto porušiť zákon pri územnom pláne mesta platného od začiatku septembra.

V reakcii mesta na obvinenia sa uvádza, že hlavné mesto neporušilo pri zmenách a doplnkoch Aktualizácie územného plánu v roku 2005 a pri prijímaní Územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy v roku 2007 žiaden zákon. Po preskúmaní to mal potvrdiť aj Krajský stavebný úrad, keď skonštatoval, že "postup obstarania a prerokovania je v súlade s príslušnými právnymi predpismi" a odporúča predložiť materiál na schválenie mestského zastupiteľstva.

"Hlavné mesto nepopiera nikomu právo na vyslovovanie názorov, ktoré majú často pozitívny vplyv na rozhodovanie samosprávy a jej orgánov či organizácií, ale nemôže pripustiť obvinenia z porušovania zákonov, ak nie sú preukázané," konštatuje Chudinová. Mesto podľa nej považuje za "absolútnu samozrejmosť" konať v súlade so zákonom.

Chudinová dodala, že občianske združenie zároveň spochybňuje prihlášku Bratislavy do súťaže o Európske hlavné mesto kultúry, čím znevažuje takmer 60 vrcholných inštitúcií, ktoré sa k tejto kandidatúre prihlásili. Magistrát tak reaguje na vyjadrenia Ľubice Trubíniovej, podľa ktorej "tzv. "kompetentní", ktorí jednou rukou podpisujú zničenie nášho prírodného, kultúrneho a historického dedičstva, a druhou vypĺňajú prihlášku Bratislavy do súťaže o Európske hlavné mesto kultúry 2013, si za svoju nehanebnosť a pokrytectvo nezaslúžia nič, len odsúdenie celej kultúrnej verejnosti."

(sita)

Páčil sa vám článok?