Predali pozemky, ktoré mestu daroval Lanfranconi

29.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nedávny predaj pozemkov v Karloveskej zátoke, o ktorom sme informovali v minulom čísle, vyvolal vlnu ohlasov, v ich svetle nevyzerá priam najlepšie.

Médiá upozorňujú na divné veci, ako je predaj bez výberového konania a so zmenu územného plánu. Inde sa zasa dočítame o sume 4500 korún za štvorcový meter, hoci cena za štvorcový meter pozemku v tejto mimoriadne lukratívnej mestskej časti môže podľa realitných maklérov prekročiť 10-tisíc korún.

Medzitým sa nám dostalo vysvetlenia, vraj pozemky boli lacné preto, lebo sú v záplavovom území. Technické opatrenia možno urobiť, ak bude so stavbou súhlasiť správca povodia, ale to zasa predraží stavbu. Prečo sa však poslanci správajú ako filantropi, ktorí pomáhajú nešťastnému podnikateľovi, keď sa vie, že za vecou je firma, pre ktorú je nejaký ten miliónik bezvýznamný.

Transakcia je podľa vodákov zároveň ilustráciou nedostatku dobrých mravov a sociálneho myslenia. Ide o pozemky, ktoré patrili grófovi Lanfranconimu, on ich daroval mestu Bratislava, jeho občanom, s tým, aby ich využívali na rekreačný šport. Tak to aj desaťročia bolo - objekt, ktorý stojí na kraji pozemku, postavili ešte v prvej polovici minulého storočia slovenskí sokoli a fungovali tu aj po násilnom začlenení do komunistického telovýchovného zväzu. Celé nábrežie od Botanickej záhrady až sem, po vodáreň, sa využívalo na rekreáciu a vodné športy.

V programe transakcie je vybudovanie náhradnej lodenice za objekt karloveského vodáckeho klubu KVŠ. Jeho predseda Ladislav Čajági však oponuje, že o náhradu nemôže ísť, lebo objekt bude štyrikrát menší. Okrem toho k nemu má byť prístup len pešo cez chránené územie Čierneho potoka. Ako budú nakladať a prevážať lode, nevie vraj povedať nik. Na breh Dunaja sa okrem obyvateľov zamýšľaného objektu zrejme nikto nedostane, hrozí úplné vylúčenie verejnosti z prístupu k rieke. L. Čajági hodnotí staviteľský zámer ako nepriateľský voči obyvateľom Karlovej Vsi. Ďalší člen výboru klubu nám povedal, že sa spoliehajú na mestské orgány, ktoré by mohli tento poburujúci projekt zastaviť.

Vstup investorov na brehy Dunaja už pred dvoma rokmi vážne ohrozil existenciu lodeníc na pravom brehu, pri bývalom Lide, problém dodnes nie je uzavretý. Jedno z najtradičnejších a najúspešnejších športových odvetví v Bratislave môže byť investormi vážne ohrozené.

Z ohrozenia vodných športov a voľného prístupu k Dunaju vraj nemusí mať strach nik, tvrdí hovorca spoločnosti J&T, developera projektu, Maroš Sýkora, a tvrdí, že tu ide o nedorozumenie. Podľa neho ide v tomto prípade o nefinančnú transakciu medzi developerom a karloveskou samosprávou.

Novovybudovaná lodenica má zvýšiť hodnotu plochy z terajších dva a pol tisíca korún za meter štvorcový na štyri a pol. A rovnako ako doterajšiu ju prenajme samospráva vodákom z Karlovej Vsi. Rozdiel je v tom, že namiesto terajších 400 štvorcových metrov hrubej zastavanej plochy má mať lodenica v troch podlažiach 590 m2 úžitkovej plochy, má tam byť aj sklad plavidiel, aj byt správcu, šatne, posilovne a kaviarnička. Nová lodenica by vraj mala aj viac otvoriť prístup k Dunaju pre verejnosť.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?