Podali ste priznanie k dani z nehnuteľnosti?

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Do konca januára bolo treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Vlastníci nehnuteľností, ktorí to do tohto termínu nestihli, musia rátať s penále za každý deň omeškania vo výške 0,3 % z nedoplatku dane.

Daňové priznanie za minulý rok je povinný podať len ten vlastník nehnuteľnosti, u ktorého nastala majetková zmena. Ide napríklad o kúpu alebo predaj či darovanie nehnuteľnosti. Priznanie treba podať na mestskom alebo obecnom úrade, do ktorého pôsobnosti nehnuteľnosť spadá.

Priznanie musia podať aj tí vlastníci, ktorí v starom roku skolaudovali novostavbu rodinného domu, alebo prevzali byt do osobného vlastníctva. Novostavba rodinného domu môže byť oslobodená od dane z nehnuteľnosti po dobu 15 rokov, byt v osobnom vlastníctve na päť rokov. O oslobodenie musí vlastník domu požiadať v daňovom priznaní každoročne.

Ak ročná daň fyzickej osoby nepresahuje 500 korún a právnickej osoby 5000 korún, treba ju splatiť naraz do 31. marca tohto roku. V ostatných prípadoch ju možno zaplatiť aj v štyroch splátkach, a to do 31. marca, 30. júna, 30. septembra a do 30. novembra roku 2003.

(sita)
Páčil sa vám článok?