Miliardový dlh mesta je splatný už v auguste tohto roku

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prioritou nového vedenia magistrátu je zníženie dlhovej služby mesta. V tomto období intenzívne analyzuje možnosti splatenia záväzkov Bratislavy, ktorých výška v súčasnosti presahuje štyri miliardy korún.

Záväzky hlavného mesta v súčasnosti predstavujú 4,11 miliardy korún. V auguste 1999 zobralo mesto úver od Wiener Städtische Allgemeine Versicherung vo výške 10,6 milióna eur, (podľa aktuálneho kurzu 442 miliónov korún), ktorý je splatný koncom augusta 2004. V auguste 2000 zobralo mesto ďalší úver od Deutsche Bank Luxemburg vo výške 10,95 miliardy japonských jenov (podľa aktuálneho kurzu 3,67 miliardy korún). Istina a úroky z tohto úveru sú splatné k 18. augustu tohto roka.

Hospodárenie mesta sa za uplynulý rok pravdepodobne skončí s prebytkom vyše 900 miliónov korún, ktorý bude použitý na splatenie úveru a bude súčasťou rozpočtu mesta na tento rok. Preto mesto potrebuje získať na splatenie úveru ešte asi 2,7 miliardy korún. Konkrétny spôsob riešenia má byť známy najneskôr v júni tohto roka. Návrh na reštrukturalizáciu dlhovej služby bude predmetom rokovania a schvaľovania v mestskom zastupiteľstve.

Pokiaľ ide o spôsob splatenia záväzkov, námestník primátora pre hospodársky rozvoj a stratégiu Braňo Hochel predpokladá, že pravdepodobne pôjde o kombináciu preklenovacieho úveru a vydania obligácií. Poskytnutie úverových zdrojov by sa malo opierať o aktivity mesta a jeho vlastnícke práva v obchodných spoločnostiach, a nie o ďalší predaj majetku. Súčasnú veľkosť majetku mesta primátor Andrej Ďurkovský odhadol na 30 miliárd korún.

Primátor mesta vidí rezervy vo zvýšení efektívnosti mestských príspevkových organizácií, ako aj v prehodnotení majetkových účastí mesta v obchodných spoločnostiach. Zároveň deklaroval úmysel odpredať nepotrebné majetkové účasti mesta. Ďalšie rezervy vidí aj v racionalizácii chodu samotného magistrátu a avizoval skoré zmeny jeho organizačnej štruktúry, ktoré sa nezaobídu bez zníženia počtu zamestnancov magistrátu.

Primátor Ďurkovský pripomenul, že v minulosti sa s majetkom nakladalo nehospodárne. Za „temnú kapitolu mesta“ označil kauzu Slovenskej kreditnej banky, pri krachu ktorej ešte v minulom funkčnom období mesto prišlo o vyše 360 miliónov korún. Súčasné vedenie hlavného mesta sa bude usilovať vymôcť aspoň časť z týchto peňazí.

(juh)
Páčil sa vám článok?