Bratislavský rozpočet by mal byť vyrovnaný

24.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva sa na svojom marcovom rokovaní budú zaoberať návrhom mestského rozpočtu na rok 2003. Návrh, ktorý predloží primátor Andrej Ďurkovský, je vyrovnaným rozpočtom s príjmami a výdavkami vo výške 9,784 miliardy korún.

V porovnaní s minuloročným rozpočtom hlavného mesta, ktorý bol tiež zostavený ako vyrovnaný, ide o nárast príjmov aj výdavkov o vyše 4,5 miliardy korún. V návrhu tohtoročného rozpočtu mesta je zapracovaná aj suma 2,7 miliardy korún, ktorá bude použitá na reštrukturalizáciu dlhu mesta. Návrh rozpočtu predpokladá, že hlavné mesto túto sumu získa z krátkodobého preklenovacieho úveru a následným vydaním mestských obligácií s dlhšou lehotou splatnosti, alebo prijatím dlhodobého úveru. Predpokladaný úver tvorí vyše 27,5 percenta celého rozpočtu. Vlastné príjmy mesta predstavujú sumu viac ako 4 miliardy korún, čo je 41 percent celkovej výšky rozpočtu.

Výdavky na potreby mesta Bratislava budú zabezpečené z vlastných zdrojov, z dotácií od štátu a z úverov. Dotácie, granty a transfery tvoria viac ako 3 miliardy korún. Dotácie pozostávajú z finančného príspevku na prevádzku MHD vo výške 694 miliónov korún a z decentralizačných dotácií na presunuté kompetencie na školstvo pre mesto a mestské časti v sume takmer 1,5 miliardy korún. Na kompetencie v sociálnej oblasti, ktorú tvorí najmä prevádzka domovov dôchodcov a opatrovateľské služby, by malo mesto dostať zo štátneho rozpočtu 40 miliónov korún. Opravy a údržba komunikácií bude mesto v tomto roku stáť vyše 200 miliónov korún.

Rozpočet predpokladá, že daňové príjmy mesta dosiahnu takmer 1,9 miliardy korún a kapitálové príjmy 1,8 miliardy korún. Polovicu kapitálových príjmov, teda asi 900 miliónov, by malo mesto získať z predaja majetku. Predaj pozemkov v zóne Pribinova by mal priniesť 555 miliónov korún. Z ďalších nehnuteľností sa pripravuje predaj objektu a pozemku na Židovskej ulici za sumu nad 100 miliónov korún, predaj viacerých pozemkov v Petržalke s predpokladaným výnosom 50 až 80 miliónov, v Starom Meste v cene okolo 75 miliónov, v Karlovej Vsi a Ružinove za približne 25 miliónov korún.

Materiál určený na zasadnutie zastupiteľstva odporučila poslancom schváliť mestská rada. Mestské zastupiteľstvo bude o návrhu rozpočtu na tento rok rokovať vo štvrtok 6. marca.

(brn)
Páčil sa vám článok?