O refinancovaní mestského dlhu sa rozhodne do mesiaca

18.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský už vymenoval komisiu pre výber partnera hlavného mesta na refinancovanie dlhu. Komisia má 9 členov a predsedať jej bude primátor.

Ďalej sú v nej 6 poslanci mestského zastupiteľstva Branislav Hochel (DS), Karol Kolada (KDH), Milan Cílek (SDKU), Peter Dubček (bez politickej príslušnosti, kandidoval za SMER), Bedřiška Jurzycová (DS), Viera Kimerlingová (KDH) a dvaja nezávislí externí poradcovia mesta - Ján Kelo a Vladimír Rigász.

Približne do polovice apríla by sa malo uskutočniť záverečné kolo rokovaní s vybranými záujemcami o refinancovaní bratislavského dlhu. Predpokladá sa, že mesto bude prednostne rokovať o podmienkach EURO syndikovaného úveru s variabilnou úrokovou sadzbou a možnosťou predčasného splatenia.

Táto forma by mala mestu Bratislava priniesť najpriaznivejší pomer celkových nákladov obstarania zdrojov k možnému kurzovému a úrokovému riziku. Zároveň mestu ponechá dostatočnú flexibilitu pre prípadnú dlhodobú emisiu v prípade, že sa Bratislava rozhodne v budúcnosti získať medzinárodný rating.

K 18. augustu 2003 musí mesto splatiť úver v celkovej výške 3,6 miliardy korún. Z rezervného fondu použije mesto maximálne 900 miliónov korún, zvyšok chce prefinancovať prostredníctvom prijatia cudzích finančných prostriedkov. Cieľom mesta bude znížiť zadlženosť tak, aby neboli obmedzené rozvojové programy mesta, znížiť dlhovú službu, teda splácanie ročných úrokov a napokon dosiahnuť pritom čo najnižšie náklady.

Definitívny výber inštitúcie, s ktorou bude Bratislava spolupracovať pri zabezpečení finančných prostriedkov, by mal byť ukončený do jedného mesiaca, aby zostal dostatok času na prípravu samotnej transakcie.

(miv)
Páčil sa vám článok?