Podpísali zmluvu o prevode akcií vodární

18.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Fond národného majetku podpísal prvú zmluvu o bezplatnom prevode akcií transformovaných vodárenských spoločností. Ide o bezplatný prevod 5 026 138 akcií Bratislavskej vodárenskej, a. s., na mesto Bratislava.

Uvedený počet akcií predstavuje 59,29 percenta akcií firmy. Pokyn na prevod akcií fond zadal Stredisku cenných papierov v stredu 23. apríla. FNM v súčasnosti pripravuje na podpis prevody akcií Bratislavskej vodárenskej aj na ďalšie obce a mestá.

Akcie Bratislavskej vodárenskej by malo získať celkom 142 miest a obcí. V súvislosti s jej transformáciou vznikla 24. októbra minulého roku aj Prevádzková vodárenská spoločnosť, a. s., Bratislava (PVS), ktorej vznik odsúhlasili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva. Hlavnou náplňou činnosti PVS by malo byť prevádzkovanie verejných vodovodov a verejných kanalizácií I. až III. kategórie. Firma by na základe dlhodobej prevádzkovej zmluvy mala spolupracovať s Bratislavskou vodárenskou.

Akcionármi PVS sa okrem Bratislavy stanú aj obce, ktoré za nominálnu hodnotu odkúpia od hlavného mesta účastiny prevádzkovej firmy, a to v rovnakých podieloch, aký budú mať na majetku Bratislavskej vodárenskej. Vopred dohodnutý podiel v PVS by mali neskôr akcionári predať vybranému strategickému investorovi.

Výberom strategického investora pre PVS by sa malo opäť zaoberať bratislavské mestské zastupiteľstvo. Poradcom pri výbere strategického investora je spoločnosť Dresdner Bank. Záujem o vstup do spoločnosti už prejavili svetoví lídri vodárenského biznisu Ondeo, Vivendi Water a ďalšie vodárenské spoločnosti.

(sita, brn)
Páčil sa vám článok?