Nové stavebné úrady zriadia od 1. mája, nebudú však v každej mestskej časti

18.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. mája by mali na jednotlivých miestnych úradoch bratislavských mestských častí začať fungovať nové oddelenia územného konania a stavebného poriadku. Oddelenia zriadia v súvislosti s prechodom pôsobnosti stavebného úradu z mesta na mestské časti.

Podľa hovorcu starostu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Pavla Prikryla začne takéto oddelenie v Starom Meste fungovať k stanovenému termínu. Samostatné oddelenie s ôsmimi pracovníkmi bude mať aj Ružinov. Podľa starostky Vrakune Ľudmily Lackovej bude mať oddelenie na tamojšom miestnom úrade dvoch pracovníkov, v Podunajských Biskupiciach budú na príslušnom oddelení traja ľudia.

Ako informovala tlačová tajomníčka novomestského starostu Valéria Reháčková, do konca minulého roku zabezpečovalo pôsobnosti stavebného úradu na okresnom úrade Bratislava III dvanásť pracovníkov. Po prechode kompetencií zo štátnej správy na samosprávu má však miestny úrad na tieto funkcie pridelených len deväť pracovníkov. Mestská časť bude preto podľa Reháčkovej slov žiadať od Krajského úradu revíziu počtu pracovníkov. Nové oddelenie preberie aj správu komunikácií III. a IV. triedy a účelových komunikácií, ktoré má teraz na starosti oddelenie výstavby a investícií na miestnom úrade. O zriadení nového oddelenia rozhodli poslanci novomestského miestneho zastupiteľstva na zasadnutí 8. apríla.

Pre samostatný úrad sa rozhodla aj Rača, preto bola otvorená otázka, ako budú túto agendu riešiť vo Vajnoroch. Podľa starostky Vajnor Anny Zemanovej pôvodne uvažovali o spojení s Račou, ale napokon sa rozhodlo o zriadení samostatnej úradovne s dvomi pracovníkmi, ktorá bude sídliť na Roľníckej ulici 109.

Zaujímavo sa vyvinula situácia vo štvrtom bratislavskom okrese, na území ktorého je šesť mestských častí. Pôvodne sa uvažovalo o jednom spoločnom oddelení pre všetkých šesť mestských častí, napokon vzniknú dve úradovne. Jednu si zriadia mestské časti Devín, Devínska Nová Ves a Záhorská Bystrica (sídliť bude v Devínskej Novej Vsi), druhú Dúbravka, Karlova Ves a Lamač (sídliť bude v Dúbravke na Hanulovej ulici).  Podľa vyjadrenia starostu Karlovej Vsi Bystríka Hollého čas ukáže, či bude tento model občanom vyhovovať.

Po dohode mestských častí Petržalka, Čunovo, Jarovce a Rusovce vypracovala Petržalka návrh verejnoprávnej zmluvy o zabezpečovaní spoločných činností pri plnení úloh preneseného výkonu štátnej správy na úseku územného konania a stavebného poriadku zamestnancami zaradenými na úrade v Petržalke. Návrh po schválení na miestnej rade 15. apríla by mal byť následne schválený poslancami na zastupiteľstvách vo všetkých štyroch mestských častiach (v Petržalke bude zasadať 29. apríla). Je teda predpoklad, že Petržalka bude zabezpečovať tieto činnosti pre všetky štyri mestské časti za Dunajom od 1. mája 2003.

(lau)
Páčil sa vám článok?