Mesto bude čerpať úver od Istrobanky

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto bude čerpať od Istrobanky úver v eurách vo výške ekvivalentu troch miliárd korún. Prijatie úveru odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva na mimoriadnom zasadnutí 15. mája.

Úver, ktorý mesto musí splatiť do piatich rokov, bude účelovo použitý na splatenie staršieho dlhu - istinu úveru od Deutsche Bank Luxembourg S. A. vo výške 10.95 miliardy jenov a úrok vo výške 438 miliónov jenov (k 30. aprílu to v prepočte podľa kurzu Národnej banky Slovenska predstavovalo sumu vo výške presahujúcej 3,4 miliardy korún v prípade istiny a vyše 138 miliónov v prípade úroku, dovedna ide  o takmer 3 miliardy 538 miliónov).

Tento dlh mesto musí splatiť do 18. augusta tohto roka. Časť je mesto schopné splatiť z vlastných prostriedkov, na splatenie zostávajúcej časti dlhu muselo získať finančné prostriedky v objeme tri miliardy korún z externých zdrojov. Mesto pôvodne oslovilo 37 rôznych subjektov a dostalo 18 rôznych ponúk. Po analýze a vyhodnocovaní sa výber zúžil najprv na osem, potom na tri spoločnosti.

Posudzovaním ponúk na refinancovanie od záujemcov sa zaoberala hodnotiaca komisia, ktorú primátor Andrej Ďurkovský vymenoval na základe uznesenia mestského zastupiteľstva z 27. marca. Na základe informácií z rokovacieho tímu, ktorý tvorili prvý námestník primátora Branislav Hochel, predsedníčka komisie finančnej stratégie Viera Kimerlingová a externí poradcovia Vladimír  Rigász a Ján Kelo, komisia poverila tento tím začať rokovať so subjektom, ktorého ponuka sa javila ako najvýhodnejšia. Pri svojom rozhodovaní zohľadnila výšku úrokovej sadzby, výšku poplatkov spojených s čerpaním úveru a ostatných navrhnutých zmluvných podmienok.

Ešte v deň konania mimoriadneho zastupiteľstva vedenie mesta meno vybraného subjektu tajilo s odvolaním sa na obchodné tajomstvo. Skutočnosť, že bola vybratá Istrobanka, bola zverejnená počas schvaľovania uznesenia na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Úver od Istrobanky bude mesto čerpať s tým, že odklad prvej splátky istiny je minimálne jeden rok. Splátky úrokov a istiny sú polročné, výška jednej splátky istiny nepresiahne 2,5 milióna eúr, pričom zostatok istiny úveru bude splatený na konci obdobia. Ďalšou podmienkou je, že úver alebo jeho časť bude možné splatiť predčasne bez sankcií. 

Pripomeňme, že úver od Deutsche Bank Luxemburg, ktorý si mesto zobralo v auguste roku 2000, nie je jediným.

V auguste 1999 si zobralo mesto úver od Wiener Städtische Allgemeine Versicherung vo výške 10,6 milióna eúr (v prepočte asi 442 miliónov korún), ktorý je splatný koncom augusta 2004.

(juh)
Páčil sa vám článok?