Bratislavčania sa v referende vyslovili za vstup do EÚ

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na referende o vstupe Slovenska do Európskej únie sa v Bratislave zúčastnilo 61,6 percenta voličov. Za vstup do EÚ hlasovalo 95,66 % zúčastnených voličov, PROTI bolo 3,39 % bratislavských voličov.

Celoslovenská účasť voličov na referende dosiahla len 52,15 %, čo oprávňuje k záveru, že práve Bratislava  významne prispela k platnosti referenda a potiahla tak Slovensko do Európskej únie. Aby bolo referendum platné, muselo sa na ňom zúčastniť viac ako 50 % voličov.

Najvyššia účasť bola v hlavnom meste v okrese Bratislava 1 (Staré Mesto), kde hlasovalo 64,56 % voličov. V okrese Bratislava 2 (Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa) hlasovalo 58,96 % voličov, v okrese Bratislava 3 (Nové Mesto, Rača, Vajnory) 61,15 % voličov, v okrese Bratislava 4 (Dúbravka, Karlova Ves, Devín, Devínska Nová Ves, Lamač, Záhorská Bystrica) 63,33 % voličov a v okrese Bratislava 5 (Petržalka, Čunovo, Jarovce, Rusovce) hlasovalo 59,96 % voličov.

Z pohľadu mestských častí bola najvyššia účasť v Čunove (75,62 %) a v Jarovciach (75,09 %). Vysoká bola Lamači (67,61 %), Záhorskej Bystrici (67,04 %) a Karlovej Vsi (67,10 %). Naopak najnižšia bola v Podunajských Biskupiciach - iba 55,12 % voličov.

Až do poslednej chvíle nebolo jasné, či bude toto v poradí piate slovenské referendum platné. O to väčšia bola radosť Bratislavčanov, ktorí sa v sobotu 17. mája v podvečer a večer zišli na Hlavnom námestí. V jasajúcom dave skromne stál aj bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, z iniciatívy ktorého pred referendom vyšli Bratislavské EURONOVINY a ktorý nabádal Bratislavčanov, aby sa na referende zúčastnili a hlasovali ZA vstup Slovenska a Bratislavy do Európskej únie.

„Bratislava opäť raz podržala Slovensko. Som rád, že sme potvrdili, že medzi Bratislavčanmi má myšlienka európskej integrácie a začlenenia Slovenska do európskych štruktúr dlhodobo najväčšiu podporu,“ povedal spokojný primátor Ďurkovský.

Referendum dalo Národnej rade SR odpoveď na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa Slovensko stalo členskou krajinou Európskej únie. Do konca júna by slovenský parlament mal ratifikovať zmluvu o rozšírení Európskej únie, ktorú 16. apríla v Aténach podpísali najvyšší predstavitelia členských a kandidátskych krajín, medzi nimi aj slovenský prezident a predseda vlády.

Slovensko by sa spoločne s deviatimi ďalšími kandidátskymi krajinami malo stať plnoprávnym členom Európskej únie 1. mája 2004.

(red)
Páčil sa vám článok?