Cestovný ruch bude pre mesto prioritou

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zatraktívniť Bratislavu nielen pre zahraničných turistov, ale i pre jej obyvateľov je zmyslom aktivít v oblasti cestovného ruchu, ktoré pripravuje vedenie mesta v spolupráci so samosprávnym krajom, mestskými časťami a privátnou sférou.

Niektoré opatrenia sa prijmú už v tomto roku. Na území mesta už boli jednojazyčné turistické informačné značenia a smerovky zmenené na dvojjazyčné, pripravujú sa tiež dopravné opatrenia pre vyhliadkové autobusy. Podľa námestníčky primátora Tatiany Mikušovej je nevyhnutné podstatné skvalitnenie služieb Bratislavskej informačnej služby.

Jedným z pripravovaných krokov je zefektívnenie činnosti mestských organizácií (okrem Bratislavskej informačnej služby ide aj o Mestské kultúrne stredisko, Park kultúry a oddychu a Správu telovýchovných a rekreačných zariadení), ktorú je potrebné „dostať pod jednu strechu“, teda dosiahnuť koordináciu ich aktivít.

Nevyhnutné je vypracovanie novej koncepcie rozvoja cestovného ruchu. Keďže oblasť cestovného ruchu je finančne poddimenzovaná, je potrebné, aby získané financie boli reinvestované do jeho rozvoja. V tomto roku sa z poplatkov za pobyt zahraničných návštevníkov v meste (výška poplatku je 15 korún za osobu a noc) predpokladá príjem asi 20 miliónov korún. Keďže prezentácia mesta vo svete je pomerne slabá, pripravujú sa opatrenia aj v tomto smere.

Do snáh o zatraktívnenie mesta sa magistrát zapája aj sprístupnením nádvorí Primaciálneho paláca. Je to súčasť zámeru predstaviť radnicu ako celý komplex od Hlavného námestia cez Starú radnicu, Primaciálny palác a jeho nádvoria až po Laurinskú ulicu. Pripravuje sa tiež oživenie múzejných expozícií v Starej radnici. V okolí radnice rozmiestnili mobilnú zeleň v estetických črepníkoch.

Zdokonaliť by sa malo tiež plánovanie akcií. Popri Silvestroch v uliciach mesta, ktorými začína byť Bratislava známa aj v zahraničí, budú nosnými akciami mestský ples, Dni Európy, Kultúrne leto, podujatia, ktoré majú názov mesta v názve - Bratislavské hudobné slávnosti, Bratislavské jazzové dni, Bratislavský filmový festival - ako aj sviatok svätého Martina a Vianočné trhy.

(juh)

Donedávna neosobné a neútulné Primaciálne námestie vďaka novej mobilnej zeleni ožilo. Možnosť posedieť si na skrášlenom námestí ocenia turisti, ale aj bratislavskí dôchodcovia či rodičia s malými deťmi.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?