Patrónom Devína je jeden z evanjelistov

13.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Napriek doslova existenčným problémom s dlhom 650 miliónov korún sa mestskej časti Devín podarilo dotiahnuť do konca registráciu a prijatie erbu a ostatných symbolov.

Na 10. zasadaní miestneho zastupiteľstva 6. novembra poslanci Devína ako poslednej mestskej časti erb a ostatné symboly schválili. V modrom štíte strieborný a zlatokrídly, zlatým prstencom nimbovaný býk svätého Lukáša v zlatej zbroji kráčajúci po stuhe S. LVCAS. Je to najstaršie vyobrazenie historického symbolu Devína z gotickej pečate z raného štrnásteho storočia. Pečať lemuje nápis SIGILLVM CIVIVM IN THEBEN, teda pečať mešťanov Devína.

Všetky okolnosti nálezu tejto pečate nasvedčujú tomu, že už na začiatku štrnásteho storočia bol v tejto na históriu bohatej obci farský kostol zasvätený svätému Lukášovi. Prvá tretina 14. storočia je obdobím, keď sa pre znaky komunít vyberali postavy patrónov fary. V histórii zažil znak niekoľko mutácií, aj v závislosti od národnosti prevažujúcej skupiny obyvateľstva, absolvoval najmenej päť premien, posledné dve v dvadsiatom storočí. Všetky však dokazujú vážnosť Devína, a preto sú naň Devínčania hrdí.

Aj majú byť na čo. Patrón Devína, evanjelista Lukáš, pôvodným povolaním lekár, nesmierne vzdelaný spolupracovník svätého Pavla bol autorom tretieho evanjelia a dejín apoštolov. Je patrónom umelcov, lekárov, kníhtlačiarov, chirurgov, sklárov, zlatníkov, maliarov, mäsiarov a notárov. Jeho symbolom je býk aj pre začiatok jeho evanjelia, v ktorom má kňaz Zachariáš priniesť obeť Hospodinovi.

Boh v knihe Exodus prikazuje Mojžišovi: „Toto s nimi urobíš, až ich budeš svätiť, aby mi slúžili ako kňazi: vezmeš jedného mladého býčka...bez vady.“ Hospodin týmto zbavuje  zvieratá posvätnej úcty a tým človeka oslobodzuje, vracia mu dôstojnosť a pre seba si vyhradzuje slávu. Aspoň toľko oficiálny výklad, býk je však symbolom tretieho evanjelia.

(kol)
Páčil sa vám článok?