Volebný podvod poškodil demokraciu

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vari 10 článkov vyšlo v posledných troch mesiacoch o komunálnom volebnom probléme na Kramároch. Všetky hovoria o tom, že je rozdiel medzi volebnými lístkami a zápisnicou okrskovej volebnej komisie. Všetky vinia z tohto rozdielu volebnú komisiu.

Jednoduchá logika však hovorí viac: Ak je rozdiel medzi číslami v zápisnici a počtom hlasov na lístkoch v urne, chyba môže byť buď v číslach alebo v lístkoch alebo v oboch.

Odkedy som sa dočítal, že problém sa dotýka aj mňa, začal som sa o veci bližšie zaujímať. Dozvedel som sa, že možné je všetko, ale že manipulácia s číslami v zápisnici je menej pravdepodobná ako dodatočná manipulácia s volebnými lístkami.

Významné je, že volebné lístky nie sú číslované, ani evidované a zainteresovaný si môže počas volieb zaobstarať čistých lístkov koľko chce, má čas ich ľubovoľne vyplniť a má možnosť ich dodatočne vložiť k ostatným, či ich zameniť. A potom môže namietať nesúlad lístkov a čísel. Podal som v tomto zmysle trestné oznámenie a informoval som o tom ministra vnútra.

Keď zvážim vec z hľadiska motívov, z hľadiska možnosti prístupu jednotlivých protagonistov príbehu k volebným lístkom, z hľadiska vysokých čísel konštatovaných rozdielov, ako aj z hľadiska mojej osobnej pozície, (nik nemal záujem mne ako individuálnemu kandidátovi pridávať a vraj sa stalo), musím povedať, že alternatíva manipulácie s volebnými lístkami je ešte pravdepodobnejšia.

V tlači sa spomínajú mená „zvýhodnených“ a „poškodených“. Ja osobne som vďačný voličom v Novom Meste, že si ma zvolili ako siedmeho zo štyridsiatich dvoch kandidátov do mestského zastupiteľstva. Je mi nepríjemné byť zaťahovaný do čudného volebného problému.

Myslím, že autori spomínaných článkov sú nekorektní, pretože opisujú a komentujú iba časť informácií. Vyšetriť okolnosti prislúcha polícii, rozhodnúť o sťažnosti prislúcha Ústavnému súdu SR. Polícia neskončila, súd sa nezačal. Zistiť, čo sa vlastne stalo a kto je vinný, musia profesionáli činní v trestnom konaní. Jedno je však isté: poškodená bola demokracia.

Kamil Procházka, poslanec mestského zastupiteľstva
AD: ČINNOSŤ VOLEBNEJ KOMISIE

Páčil sa vám článok?