Mesto podpísalo s Istrobankou úverovú zmluvu

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský podpísal zmluvu o prijatí úveru na refinancovanie dlhu hlavného mesta s Istrobankou. Prijatie finančného úveru od Istrobanky v objeme tri miliardy korún schválili poslanci mestského zastupiteľstva 15. mája.

Úver v euro na päť rokov bude účelovo použitý na splatenie úveru od Deutsche Bank Luxembourg, S.A., ktorý si mesto zobralo v lete roku 2000 a jeho splatnosť je 18. augusta 2003. Mestské zastupiteľstvo schválilo aj podmienky úveru, ako sú odklad prvej splátky istiny minimálne na jeden rok, polročné splátky úrokov a istiny.

Ďalšou podmienkou je, že výška jednej splátky nepresiahne 2,5 milióna eúr, pričom zostatok istiny úveru bude splatný na konci obdobia, úver alebo jeho časť bude možné predčasne splatiť bez sankcií a úver bude poskytnutý bez ručenia.

Istrobanku odporučila hodnotiaca komisia na výber strategického partnera vymenovaná primátorom na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva z 27. marca tohto roka. Jej meno bolo v zapečatenej obálke, ktorú otvorili priamo na zasadnutí zastupiteľstva. Za uznesenie hlasovalo 65 zo 66 prítomných poslancov, jeden sa zdržal.

Primátor A. Ďurkovský vyjadril s podmienkami úveru spokojnosť. Podpisom úverovej zmluvy s Istrobankou sa končí významná etapa riešenia vysokej zadlženosti hlavného mesta, ktorú sprevádzali takmer nepretržité rokovania od začiatku tohto roka, resp. od nástupu nového vedenia samosprávy mesta.

(juh)
Páčil sa vám článok?