Staré Mesto schválilo nové symboly

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto má nové symboly - erb, pečať i zástavu. Nové symboly 5. septembra schválilo staromestské miestne zastupiteľstvo spolu so všeobecne záväzným nariadením o ich používaní.

Návrh symbolov vznikol preto, že sa pociťovala potreba odlíšiť znak mestskej časti od znaku hlavného mesta. Mesto používa v zásade formu mestského znaku, ako je uvedená na erbovej listine z roku 1436, ale je známe, že už pred týmto rokom vedenie mesta používalo pečatidlo s trochu jednoduchším erbovým znamením.

„Keďže časť mesta, ktorú dnes nazývame Starým Mestom, je skutočným jadrom modernej Bratislavy a jej najstaršou časťou, je logické, aby táto mestská časť používala znak vychádzajúci z najstarších zachovaných znakov mesta,“ uvádza sa v dôvodovej správe návrhu na schválenie symbolov, ktorý predložil starosta Peter Čiernik. „Preto vznikla myšlienka preniesť erbové znamenie z najstarších zachovaných mestských pečatí do erbového štítku a tento znak uzákoniť ako znak mestskej časti Bratislava - Staré Mesto.“

Znak sa vracia k najstaršiemu erbovému znameniu, t. j. symbolu mestského opevnenia s otvorenou bránou a troma vežami, z ktorých stredná prevyšuje dve bočné. Toto erbové znamenie v heraldicky striebornej farbe sa umiestňuje na červené erbové pole, v štítku, ktorý je dolu polkruhovo stvárnený.

Detaily erbového znamenia, t. j. stredovekej fortifikačnej architektúry sú: hrotitá brána (ranogotického tvaru), dve úzke strieľne po jej stranách, cimburia na opevnení, ako aj na troch vežiach. Fasády veží sú perforované oknami s polkruhovým záklenkom a štvorcovým oknom na najvyššom poschodí strednej veže.

Nová vlajka (zástava) mestskej časti pozostáva z dvoch hlavných polí, z ktorých horné je červené a dolné biele, pričom obidve tieto polia sú smerom od žrde vystrihnuté v tvare lastovičieho chvosta a navyše obidve farebné polia sú olemované páskou opačnej farby, ktorá je súčasťou poľa.

(lau)
Páčil sa vám článok?