Lamačania sa budú môcť vyjadriť k rozvoju obce

9.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Občania mestskej časti Lamač sa budú môcť v januári na verejnom prerokovaní vyjadriť k ďalšiemu rozvoju mestskej časti. Rozhodli o tom miestni poslanci vo štvrtok na zasadnutí zastupiteľstva.

Schválili to ako doplňujúci bod k návrhu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti Lamač do roku 2010, ktorý je základným materiálom na to, aby sa mohla mestská časť uchádzať o finančné prostriedky z Európskej únie. Z mestských častí Bratislavy schválili plán rozvoja už Devínska Nová Ves a pripravuje ho napríklad aj Petržalka, Dúbravka a Karlova Ves. Lamačskí poslanci sa tiež zhodli na tom, že bude potrebné vytvoriť riadiaci a monitorovací výbor a zriadiť funkciu manažéra, ktorý bude dohliadať na celý priebeh. Jeho pracovnú náplň určia do konca novembra.

Miestnemu poslancovi Ľudovítovi Lučeničovi sa zdal návrh veľmi ambiciózny. Podľa neho je v návrhu viac takých projektov, na ktorých uskutočnenie sa počíta s finančnou podporou z mimorozpočtových zdrojov, málo je takých, na ktoré použijú vlastné zdroje. "Na to, aby sme uskutočnili tieto plány, sú potrebné veľké finančné prostriedky. Treba byť preto reálny a prízemný, lebo nie všetko si môžeme dovoliť," uviedol Lučenič. Zároveň navrhol, aby vytvorili niekoľko operatívnych plánov, tie ktoré budú financované z rozpočtu mestskej časti a tie, ktoré budú financované z iných zdrojov.

Na to, že je návrh hospodárskeho a sociálneho rozvoja príliš ambiciózny reagoval prednosta miestneho úradu Ľubomír Plai slovami: "sú v tom obrovské peniaze, preto aj plány musia byť veľké a ambiciózne." Zároveň povedal, že je veľké riziko, že sa im nepodarí získať všetky finančné prostriedky, preto by sa v prvom rade mali sústrediť na to, čo môžu spraviť v rámci svojich možností. Starostka Oľga Keltošová doplnila, že čím viac projektov predložia, tým je väčšia šanca, že niektoré projekty prejdú a budú ich môcť uskutočniť.

Strategické ciele sú formulované v súlade s analýzou problémov Lamača, možnosťami ich riešenia ako aj s ohľadom na využitie potenciálu územia pre ďalší rozvoj. V návrhu sa napríklad predpokladá s vytvorením podmienok na ďalší rozvoj vzdelanosti, zamestnanosti a zdravého životného štýlu pre obyvateľov. Ide napríklad o vybudovanie univerzálneho zariadenia pre vzdelávacie a záujmové činnosti, zábavu či oddych pre deti, mládež a rodičov.

Ďalej sa uvažuje o podpore budovania a modernizácie technickej infraštruktúry, o dotvorení historického centra Lamača revitalizáciou niektorých ulíc či uskutočnení urbanistickej štúdie Lamačská brána, ktorá má byť celomestským obchodným a zábavným centrom. V návrhu sa spomína aj vybodovanie a následne udržiavanie cyklotrás a turistických chodníkov či podpora dostupnosti širokopásmového internetu.

Doteraz mali Lamačania možnosť vyjadriť sa k súčasnému stavu a rozvoju svojej mestskej časti prostredníctvom ankety. Po jej vyhodnotení považujú za najväčšiu výhodu polohu a peknú lokalitu MČ, naopak, za najväčšiu slabinu označili nedostatok služieb, chýba im napríklad drogéria, mäsiarstvo, priestory na kultúrne a športové vyžitie a nefajčiarske podniky.

Podľa občanov by sa mal ďalší rozvoj zamerať najmä na dopravu, parkovanie, údržbu a opravy ciest, životné prostredie, bezpečnosť či kvalitu života v Lamači. V dotazníku sa tiež často vyskytovali aj problémy ako málo pracovných príležitostí, chýbajúce bezbariérové priechody medzi chodníkmi a cestami alebo detské ihriská.

(sita)
Páčil sa vám článok?