Rozpočet mesta na rok 2004 je vyrovnaný

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili rozpočet Bratislavy na rok 2004. Rozpočet je konštruovaný ako vyrovnaný s rozpočtovanými príjmami a výdavkami v zhodnej výške 6 miliárd 402,2 milióna korún.

Ako sa uvádza v správe k návrhu schváleného rozpočtu, dosiahnuť jeho vyrovnanosť bolo prioritou pri jeho zostavovaní, pričom bolo potrebné vytvoriť podmienky na zabezpečenie funkčnosti mesta a mestských organizácií pri realizácii samosprávnych a verejnoprospešných úloh a plnení záväzkov mesta pri plnení dlhovej služby. Hoci rozpočtované limity nedosahujú požiadavky mestských organizácií a jednotlivých oddelení a útvarov magistrátu, sú dostatočné na to, aby všetky zložky v rámci hospodárstva hlavného mesta mohli zabezpečovať svoje úlohy a svoje záväzky.

Stojí za zmienku, že pôvodne predložili požiadavky na krytie svojich výdavkov na rok 2004 v celkovej sume 10 miliárd 236,9 milióna korún. V záujme dodržania vyrovnaného rozpočtu nebolo možné vyčleniť na viaceré priority taký objem finančných prostriedkov, aký požadovali. Vytvára sa priestor aj na realizáciu niektorých investičných (rozvojových) programov, nie však v rozsahu schváleného programu a priorít mesta na roky 2004 - 2006.

Predpokladá sa, že schválené priority rozvoja mesta sa v priebehu budúceho roku vykryjú návratnými zdrojmi (novou emisiou obligácií) prostriedkami štrukturálnych a iných fondov. Rozpočet rieši len problémy hospodárstva spadajúceho pod správu mesta bez účasti mestských častí, ktorým schvaľujú rozpočty miestne zastupiteľstvá.

Treba uviesť, že v porovnaní s rozpočtom na rok 2003 sa výdavky znižujú o 3 miliardy 402,5 milióna korún. Medziročne sa znižujú výdavky na dlhovú službu o 3 miliardy 377,2 milióna korún a je predpoklad, že výdavky na školstvo sa znížia o 161,5 milióna. Na druhej strane sa medziročne zvyšujú výdavky o 118,2 milióna korún, čo je spôsobené predpokladanou úrovňou inflácie v budúcom roku, vplyvom valorizácie platov pre zamestnancov vo verejnej správe, ako aj novelou Zákonníka práce, ktorá si vynúti zvýšenie nákladov na odmeňovanie niektorých pracovníkov.

(juh)

Páčil sa vám článok?