Staré Mesto opäť o pouličných aktivitách

7.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staromestskí poslanci sa 13. novembra budú na zasadnutí miestneho zastupiteľstva zaoberať protestom prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu mestskej časti o voľných pouličných aktivitách.

Protest prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu schválenému 24. apríla 2007 bol staromestskému miestnemu zastupiteľstvu doručený 12. októbra. Staromestská samospráva sa rozhodla napadnuté nariadenie zmeniť a doplniť tak, aby bolo v súlade so zákonom a aby mestská časť vyhovela protestu prokurátora vo všetkých bodoch, ktoré označil ako rozporné s inými právnymi predpismi.

Napadnuté všeobecne záväzné nariadenie ustanovuje podmienky na vykonávanie voľných pouličných aktivít na území mestskej časti Bratislava Staré Mesto. Ako voľnú pouličnú aktivitu definuje takú pouličnú produkciu na verejných priestranstvách, ktorá je zvláštnou formou prezentácie a nemá charakter podujatia podľa osobitných predpisov.

Ide o umelecký prejav, resp. aktivitu jednotlivca alebo skupiny, z oblasti výtvarnej, tanečnej, hudobnej, scénickej alebo hovoreného slova, ktorým účinkujúci predvádzajú na verejných priestranstvách svoj talent, vlastnú tvorbu alebo záľubu. Pritom účinkujúci nevyberajú vstupné (za vstupné sa nepovažuje dobrovoľný príspevok) a nejde o prejavy, resp. aktivity, ktorými sa ohrozuje alebo porušuje verejný poriadok.

V nariadení sa okrem iného zakazujú aktivity, ktoré propagujú komunizmus. Táto okolnosť viedla predsedu strany Úsvit Jozefa Hoptu, aby zaslal na generálnu prokuratúru podnet so žiadosťou o preskúmanie jeho zákonnosti. Nariadenie podľa neho vraj obmedzuje slobodu slova a umeleckého prejavu a nezákonným spôsobom ho cenzuruje, keď predpisuje účastníkom voľných pouličných aktivít, čo môže alebo nemôže obsahovať ich umelecká tvorba.

Protest prokurátora sa týka viacerých ustanovení všeobecne záväzného nariadenia, napríklad tých, ktoré sa zaoberajú hlasitosťou umeleckého prejavu, riešia otázky súvisiace s predvolebnou kampaňou a podobne.

(juh)
Páčil sa vám článok?