Primátor má pripravené tri legislatívne iniciatívy

31.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tri legislatívne návrhy by chcel onedlho predložiť mestským poslancom primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH). Týkajú sa zákona o Bratislave, ale aj riešenia poplatkov investorov v prospech mesta a parkovania.

Primátor na mestskom zastupiteľstve 25. októbra na požiadavku jedného z poslancov hovoril o aktuálnom stave príprav zákona o Bratislave. Pripomenul, že rok po voľbách mali starostovia možnosť oboznámiť sa s fungovaním samosprávy. Preto by chcel onedlho návrh tohto zákona predložiť im, aj poslancom na pripomienkovanie a vytvoriť platformu na diskusiu.

„Bez diskusie nevidím vôbec šancu, aby takýto materiál postupoval ďalej. Musí to byť konsenzus medzi mestom a mestskými časťami,“ uviedol A. Ďurkovský. Podľa neho je možné aj v rámci mestského zastupiteľstva o novom návrhu zákona otvoriť diskusiu.

Podľa starostu Petržalky Milana Ftáčnika (Smer-SD) aj starostovia mestských častí pracujú na novom zákone o Bratislave. Požiadal primátora, aby do diskusie zakomponoval aj tento návrh, ktorý by mal byť dokončený v priebehu novembra. Primátor aj starostovia vyjadrujú vôľu o návrhoch diskutovať tak, aby našli cestu na predloženie jedného, spoločného návrhu.

V súvislosti s výstavbou v meste a investormi, ktorí rátajú s väčšími investičnými akciami, primátor navrhne, aby boli povinní mestu zaplatiť jednorazový poplatok, ktorý je bežný aj v iných krajinách a mestách. Poplatok by podľa neho platili za investíciu, pretože zaťažujú komunikácie a infraštruktúru. Peniaze by sa mali využiť najmä na výstavbu dopravnej infraštruktúry, ktorá by sa aj vďaka investorom zlepšovala. V súčasnosti mesto investorov už oslovuje a žiada ich o príspevok.

„Istá základná jednotka, od ktorej sa odvíjame, je jedno parkovacie miesto krát suma, a odporúčame a žiadame, aby takouto sumou prispeli do rozpočtu mesta a na konkrétne investičné akcie,“ uviedol primátor. Ideálne by podľa neho bolo, aby tento návrh dostal podobu zákona.

Problémom celého Slovenka, ale najmä veľkých miest je otázka parkovania. Podľa primátora Andreja Ďurkovského ďalšia legislatívna iniciatíva sa týka možnosti rýchlejšieho vymáhania poplatkov v prípade nezaplatenia parkovného. Cieľom je lepšia a účinnejšia forma vyberania poplatkov za parkovanie a parkoviská.

(rob)
Páčil sa vám článok?