Predajom pozemkov mesto nič neporušilo

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Predajom pozemkov v areáli a pod PKO vedenie mesta žiadne pravidlá neporušilo. Primátor Andrej Ďurkovský týmito slovami reagoval na obvinenie ochrancov prírody, že mesto predalo pozemky v rozpore so zákonom o obecnom zriadení.

Toto tvrdenie vyslovila ochranárka Katarína Šimončičová. „Mesto totiž predalo pozemky na lukratívnom území pri nábreží vopred vybratému záujemcovi, bez vyhlásenia súťaže. Týmto spôsobom nezistilo reálny záujem investorov a ani najvyššiu ponuku,“ zdôvodnila nesúhlas s predajom. „Je to absolútny nezmysel, všetky pravidlá predaja pozemku boli zachované,“ tvrdí A. Ďurkovský. Podľa neho mesto v tomto prípade nezaväzovalo žiadne pravidlo, ktoré by určovalo vyhlásenie verejnej súťaže.

Mestské zastupiteľstvo, ktoré predaj odsúhlasilo, je verejné, jednoducho sa nedá, aby sa nejaké pravidlá obišli, ak by sa aj nejaké na tento predaj vzťahovali, skonštatoval A. Ďurkovský. Podľa neho sú to len útoky na zbrzdenie výstavby na nábreží, pričom ochranári si uvedomujú, že žiadne pravidlá pri predaji pozemkov porušené neboli. „Tento projekt má veľa pozitív, a pevne verím, že sa čoskoro celá rekonštrukcia areálu PKO, výstavba objektov a najmä plánovanej promenády uskutoční, aby ju Bratislavčania mohli využívať,“ dodal.

Poslanci v júni rozhodli, že mesto predá pozemky v areáli PKO. Pozemky predalo mesto spoločnosti Henbury Development za takmer 281 miliónov korún. Spoločnosť Henbury tam chce vybudovať multifunkčné rezidenčné centrum. Mesto predalo aj pozemky pod budovami PKO, spoločnosť Henbury bude za ich užívanie platiť korunu ročne. Bratislava za pozemky nedostane všetky peniaze. Asi polovicu, teda 150 miliónov Henbury mestu zaplatí, zvyšok peňazí spoločnosť uhradí tak, že na nábreží vybuduje promenádu a odovzdá ju mestu. Za peniaze, ktoré mesto získa predajom pozemkov, by malo kúpiť budovu Istropolisu alebo iné priestory vhodné na kultúrne a spoločenské podujatia. Poslanci zároveň schválili, že mesto požiada stavebný úrad o stavebnú uzáveru na pozemkoch v areáli PKO, kým pre túto zónu nebude schválený územný plán.

(brn, sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie