Mesto prejavilo vážny záujem o budovu Istropolisu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava oficiálne prejavilo záujem o kúpu budovy kultúrneho centra Istropolis (Dom odborov) na Trnavskom mýte. Informoval o tom hovorca bratislavského primátora Milan Vajda.

Počas rokovania, na ktorom sa v uplynulých dňoch stretol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský so starostom Nového Mesta Richardom Frimmelom a predsedom Jednotného majetkového fondu Petrom Pokorným, sa dohodli, že mesto Bratislava si dá vypracovať znalecký posudok budovy Istropolisu. Zástupcovia mesta totiž navrhli cenu, ktorá sa vlastníkovi budovy nepozdávala, konštatoval M. Vajda. Konkrétnu sumu, ktorú mesto ponúklo, však nechcel zverejniť. Do mesiaca by sa mali A. Ďurkovský, R. Frimmel a P. Pokorný stretnúť znovu a rokovať o kúpe objektu na základe vypracovaného znaleckého posudku. Ak sa dohodnú, kúpu budovy bude musieť najprv schváliť mestské zastupiteľstvo.

Rokovaním o kúpe budovy poverili primátora A. Ďurkovského mestskí poslanci koncom júna, keď schválili predaj pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu. Súkromný investor tu chce postaviť multifunkčné centrum a budovy PKO by mal do roku 2006 zbúrať. Ako sme už informovali, kúpu Istropolisu A. Ďurkovskému odporúčali aj starostovia mestských častí, ktorí sa na tom zhodli na júnovom zasadnutí. Mestské časti vtedy A. Ďurkovskému navrhli, aby mesto budovu Istropolisu kúpilo od Jednotného majetkového fondu za približne 200 miliónov korún a za 100 miliónov ju zrekonštruovalo. Starostovia konštatovali, že Dom odborov je ideálne umiestnený z hľadiska dopravy, kapacitne je výhodný pre podujatia akéhokoľvek rozsahu, má viaceré javiská pre umenie, zábavu i akcie kongresového a vedeckého typu. K dispozícii je veľká sála s 1175 miestami, teátro, kinosála, malá sála, prednáškové miestnosti, reštauračné i sociálne zariadenia. Klub starostov navrhol, aby bol tento kultúrny stánok zachovaný. Starostovia tiež navrhli, že v prípade jeho zachovania a prevádzkovania samosprávou mesta Bratislavy ako Mestského kultúrneho centra sa budú podieľať na prevádzkovej strate, ktorú odhadujú na približne 10 miliónov korún ročne.

Existujú názory, že priestory Domu odborov nepotrebujú ani tak rekonštrukciu, hoci sú už mierne morálne zastarané, ako skôr dobrý manažment organizovania kultúrnych podujatí, ktorý by do tohto v súčasnosti nedostatočne využívaného zariadenia vdýchol život. Mesto má údajne v tomto smere už určité predbežné predstavy.

Páčil sa vám článok?