Napísali ste nám 08/2000

27.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Asi pred dvoma rokmi som vám poslal rozhorčený list, v ktorom som reagoval na výstavbu domu na Námestí M. Benku. Ako obyvatelia okolitých domov sme si počas nej užili dosť hluku, prachu a výfukových plynov. Tieto útrapy sú za nami.

Musím priznať, že námestie dostalo inú tvár a že svojím riešením i s parkovou úpravou pozdvihlo celkovú úroveň lokality okolo Justičného paláca. Dnes, keď zmizol sneh a čerstvopoložený trávnik by mal zozelenieť a kvety zakvitnúť, opak je pravdou. Na trávniku sa povaľujú odpadky, papiere a tiež stopy po psíkoch, ktorých tu žije neúrekom a tiež potrebujú výbeh.

Odpadkové koše v parku nik pravidelne nevyprázdňuje a smeti sa hromadia okolo nich. Mnohí spoluobčania si mýlia odpadkovú nádobu určenú na lístok od električky alebo ohorok z cigarety s domovým kontajnerom a vyhadzujú do nich svoj domový odpad cestou do práce. Nie je nič mimoriadne, keď vedľa odpadkového koša, ktorý esteticky dopĺňa celkový vzhľad parku a noblesnej budovy leží vyhodený starý kabát a pár obnosených topánok. Nová budova, pred ktorou stojí socha umelca, podľa ktorého je námestie pomenované, sa pomaly začína plniť nájomníkmi.

Nemyslím si, že okolie budovy zapôsobí esteticky a povzbudivo na klientov pobočky Tatra banky alebo Kúpeľňového štúdia na prízemí nového domu. Mám poznatky aj z iných miest a môžem vyhlásiť, že naše hlavné mesto je vari najšpinavšie zo všetkých, ktoré som navštívil. Myslím si, že keď sa našli milióny na výstavbu a skrášlenie celého námestia, iste sa nájde spôsob a prostriedky na to, aby tento nový a mimoriadne pôsobivý kút starej Bratislavy ostal pekný a čistý aj pre naše deti.

Fedor Ballo, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
V poslednom období sa vo všetkých médiách začalo viac hovoriť o drogách a o veciach s týmto fenoménom spojených. Bývam v Starom Meste, v byte so svojou dcérou, jej mužom a ich malou dcérkou. My dôchodcovia by sme na sklonku života potrebovali trochu ohľaduplnosti a malé dieťa ako prvé potrebuje pokojný spánok. A tu je práve kameň úrazu.

Bývame totiž na Továrenskej ulici, kde sa v jednej z brán schádzajú tieto podozrivé indivíduá, mimochodom presne do tej, pred ktorou v roku 1994 vybuchlo auto. Prečo tam chodia, to si vie každý domyslieť. Tieto indivíduá nie aby v tichosti vošli do brány, ale vykrikujú na celú ulicu mená ako Robo či Rado. Tieto scény sa dejú aj v nočných hodinách a je to počuť až k nám.

Perličkou je, že do tejto brány bolo možné vidieť vchádzať aj smutne známeho speváka Richarda M. Ako sme mohli nedávno počuť aj z úst pána Palka z KDH, predaj a užívanie drog sa deje práve v bytoch a tu je jeden z príkladov neohľaduplného správania tejto skupiny obyvateľstva.

I. Hmelárová, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?