V meste pred zimou zatvárajú vodné fontány

25.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská organizácia Paming začala uzatvárať vodné fontány na území hlavného mesta. Do 1. novembra tak urobí v mestských častiach Ružinov, Nové Mesto, Rača, Karlova Ves a Dúbravka.

V prvej polovici novembra ich uzavrie v Starom Meste a ako posledné uzavrú 15. novembra Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí, Maximiliánovu na Hlavnom námestí a fontánu Žena s krčahom na Františkánskom námestí. Fontány budú odeté do sukničiek, ktoré chránia nielen ich kamenné teleso a vodovodné potrubia pred nepriaznivým účinkom počasia, ale aj osvetľovacie telesá, bronzové plastiky pred poškodením či krádežou.

Ako uviedla Mária Račková z magistrátu, počas tohtoročnej prevádzky na niektorých fontánach vykonali opravy bez ich dlhšieho odstavenia. Výnimkou bola Mozaiková fontána na Rezedovej ulici, kde praskla vodovodná prípojka a museli ju odstaviť už v septembri. Paming obnovil technologické zariadenie aj vonkajší vzhľad technickej fontány na Ožvoldíkovej ulici. V septembri začal s úplnou rekonštrukciou Fontány pre Zuzanu na Kupeckého ulici a teraz dokončuje obnovu jej stavebnej časti.

Paming spravuje 54 fontán, studní a pitných fontánok. V tomto roku bolo v prevádzke 36 fontán a šesť pitných fontánok. Rekonštrukciu si vyžadujú štyri fontány a tri pitné fontánky, v depozite sú ďalšie dve pitné.

Prevádzka fontán stojí Bratislavu ročne približne 3,8 milióna Sk. Z tejto sumy ide na údržbu - na napustenie, vypustenie a čistenie fontán 2,3 milióna, na vodu 800-tisíc a elektrickú energiu 700-tisíc Sk.

V Bratislave je v súčasnosti okolo 120 fontán. Niektoré spravujú mestské časti alebo súkromní vlastníci.

(tasr)
Páčil sa vám článok?