Mesto a samosprávny kraj dostanú požadované akcie bratislavského letiska

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj získajú z bratislavského letiska M. R. Štefánika po 10 percent akcií do konca budúceho roku. Toto rozhodnutie schválila v uplynulých dňoch vláda.

Minister financií Ivan Mikloš považuje za odôvodnené, aby aj mestá a vyššie územné celky mali minoritný podiel na majetku letiska. Minister skonštatoval, že takéto rozdelenie akcií nemusí byť navždy a pripustil, že po určitom čase budú vlastnícke pozície samospráv a štátu vyrovnané. Strategický investor získa 66 percent akcií, samosprávy po desať percent a štátu ostane 14-percentný podiel.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman uviedol, že takýto spôsob rozdelenia podielov akcií im vyhovuje, tvrdí však, že v budúcnosti sa budú snažiť získať aj zvyšných päť percent akcií, ktoré od štátu pôvodne žiadali. Podľa neho vláda zmenila názor na rozdelenie akcií preto, lebo spolu s vedením mesta Bratislava mali spoločný názor a tým, že sa spojili, mali väčšiu silu.

Hovorca bratislavského primátora Milan Vajda uviedol, že vláda sa schválením návrhu Porady ekonomických ministrov „konečne umúdrila“. Ako dodal, schválený návrh sa zhoduje s „našou predstavou kompromisu“, teda 10 percent akcií teraz, ďalších päť potom. Skonštatoval však, že teraz je dôležité, aby štát dodržal termín prevodu akcií.

Pôvodne si mal štát trvalo ponechať 34 percent akcií a samosprávy nemali dostať nič. Po pripomienkovom konaní, počas ktorého samosprávy vyjadrili nesúhlas s takýmto postupom, zmenil rezort dopravy koncepciu tak, že z 34-percentného balíka štátu by mohli najskôr v roku 2010 získať samosprávy po desať percent. Zmenil sa však dátum prevodu na budúci rok. „Vždy som videl zmysel v prevode akcií štátu na samosprávne kraje a mestá, otázka bola určiť termín,“ povedal minister dopravy Pavol Prokopovič. Zárukou pre samosprávy, že akcie získajú, je podľa Mikloša a Prokopoviča uznesenie vlády.

Privatizácia Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava by sa mala začať v júli tohto roka, keď rezort dopravy plánuje vyhlásiť výberové konanie na strategického investora. Konečné rozhodnutie by malo byť známe v decembri tohto roka, pričom kritériami pre najlepšiu ponuku budú kúpna cena, referencie, zmluvná dokumentácia a preukázanie finančnej spôsobilosti záujemcu kryť rozvojový plán v horizonte päť až 15 rokov.

Páčil sa vám článok?