Poslanci majú rozhodnúť o dôležitých otázkach

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tridsiateho júna, už po uzávierke tohto vydania novín, sa poslanci mestského zastupiteľstva budú zaoberať niekoľkými témami, ktoré majú kľúčový význam pre mesto a jeho obyvateľov.

Na programe je okrem iných bod, v ktorom sú sústredené tri navzájom súvisiace témy - návrh na predaj časti pozemkov v areáli PKO spoločnosti Henbury Development, návrh na vstup mesta Bratislavy do spoločnosti Národné tenisové centrum a schválenie zámeru zriadenia športovo-spoločenského centra Tehelné pole. Niektorým poslancom prekážalo, že v programe zastupiteľstva, ktoré sa pôvodne malo konať 23. júna, sú všetky tri témy sústredené do jediného bodu.

Búrlivé diskusie možno očakávať aj v súvislosti s návrhom dodatku štatútu hlavného mesta, ktorým sa upravujú vzťahy medzi mestom a mestskými časťami v oblasti výberu miestnych daní. Podobný priebeh možno očakávať aj v prípade návrhu všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta Bratislavy o určení názvu novopostaveného piateho mosta cez Dunaj. Napriek tomu, že mestskí poslanci rozhodli, že most sa nemá volať podľa osobnosti a v ankete zorganizovanej mestom zvíťazil návrh názvu Most Apollo, opätovne sa objavili snahy most pomenovať podľa J. Murgaša alebo inej osobnosti.

Ďalším bodom, ktorý v uplynulých mesiacoch vyvolával diskusie, je územný plán zóny celomestské centrum časť Petržalka, ktorý navrhuje výstavbu na území medzi Starým mostom a Prístavným mostom. Strategický význam pre mesto má aj prerokovanie urbanistickej štúdie riešiacej vybudovanie vedecko-technologického parku CEPIT vo Vajnoroch. Problémom je najmä rozdielny názor mesta a mestskej časti na to, kde konkrétne by mal byť park CEPIT vybudovaný. Vajnory obvinili mesto z nezákonného postupu, mesto sa proti tomuto tvrdeniu ohradilo. Ako píšeme na inom mieste, investor už pohrozil, že ak budú problémy, CEPIT vybuduje inde.

Kľúčový význam pre každodenný život Bratislavčanov má návrh optimalizácie linkového vedenia mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, ktorý počíta so zrušením, resp. presmerovaním viacerých liniek MHD. Niektoré linky majú byť presmerované na novopostavený piaty most cez Dunaj. Niektorým poslancom prekáža skutočnosť, že návrh ráta so zrušením deviatich autobusových liniek a presmerovaním takmer všetkých liniek MHD na území Petržalky. Návrh má priniesť Dopravnému podniku úsporu niekoľko miliónov korún.

Páčil sa vám článok?