Konflikt starostky a poslancov v Karlovej Vsi silnie

12.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Konflikt medzi starostkou mestskej časti Karlova Ves Ivetou Hanulíkovou (Smer-SD) a miestnych poslancov z poslaneckých klubov SDKÚ-DS a KDH silnie. Situácia sa vyhrotila aj na včerajšom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva, o ktoré požiadala väčšina poslancov spomínaných dvoch klubov.

Dôvodom rokovania mali byť tri uznesenia, ktoré poslanci schválili na poslednom zastupiteľstve koncom septembra, starostka ich však k 5. októbru pozastavila. Podľa nej totiž prijatý organizačný poriadok mestskej časti a rokovací poriadok miestneho zastupiteľstva odporuje zákonu o obecnom zriadení, pozastavenie čerpania rozpočtu na vydávanie karloveského vestníka je zasa pre mestskú časť nevýhodné.

Starostka Hanulíková začala celé zasadnutie približne trojminútovým prejavom, ktorý mnohí z poslancov označili za politický a ideologický. Na protest niekoľko z nich odišlo z rokovacej sály. Podľa poslanca Branislava Zahradníka (SDKÚ-DS) tak urobili preto, lebo neodôvodniteľne atakovala poslancov a svojím prejavom "vniesla totálne politiku do mestskej časti, zatiaľ čo my sme chceli vecne riešiť problémy".

Starostka chcela po odchode poslancov rokovanie prerušiť, zastupiteľstvo totiž zostalo neschopné uznášania. Návrh na polhodinovú prestávku si však rozmyslela, zastupiteľstvo nakoniec pokračovalo ďalej.

"Za starostku som bola zvolená, aby som slúžila občanom a nie klubom KDH a SDKÚ-DS. V prospech občanov by mali tiež konať aj poslanci, ich jedinou činnosťou by nemal byť útok, zavádzanie a klamanie," uviedla počas prejavu. Spochybnila zvýšenie efektivity a blízkosti miestneho úradu pre občanov podľa schváleného organizačného poriadku, vytkla aj nárast mzdových nákladov o milión korún. Skritizovala tiež pozastavenie financovania miestneho periodika a poprela vyjadrenia, podľa ktorých vraj vestník vydáva jej blízka osoba. "Upaľovanie bosoriek a inkvizičné súdy sa skončili v stredoveku," skonštatovala na konci svojho prejavu a po odovzdaní vedenia zastupiteľstva odišla z rokovacej sály.

Poslanec Martin Berta (KDH) označil jej prejav za politický a skonštatoval, že miestny úrad sa rozpadáva. Dôkazom toho má byť aj stavebný úrad, ktorý je vraj v rozklade. Zároveň zdôraznil efektívnosť navrhovanej štruktúry karloveského úradu a jeho sprehľadnenie vytvorením referátov spadajúcich priamo pod prednostu.

S ostrou kritikou následne vystúpil poslanec Branislav Zahradník. Starostkin prejav označil za spŕšku osobných invektív a jej "útek" zo sály za vrchol zbabelosti a bezmocnosti. "Vyliala na nás vedrá špiny a potom ušla, toto si vyprosíme. Starosta by mal byť schopný odpovedať na otázky, aj keď sú nepríjemné. Pre mňa nie je spôsobilá byť starostkou. Mala by zvážiť, či zvláda funkciu starostky, či to nie je pre ňu veľké sústo," uviedol Zahradník. Zároveň poprel, že by poslanci neplnili volebný program a prijímali rozhodnutia, ktoré sú namierené proti občanom. "Ak má nejaké pochybnosti pri uzneseniach, nech sa obráti na prokuratúru, počkáme si na výsledok," doplnil Zahradník.

Zastupiteľstvo nakoniec potvrdilo všetky tri uznesenia z konca septembra. Poslanec Daniel Kuna (SDKÚ-DS) si zároveň vyžiadal od starostky napriek jej neprítomnosti informácie o personálnom obsadení stavebného úradu, o počte zamestnancov, ich dosiahnutom vzdelaní, odbornosti, spôsobilosti, praxi, veku a type pracovného úväzku.

(sita)

Páčil sa vám článok?