Starosta Lamača Peter Šramko: Konečne sa buduje to, čo sa pripravovalo dlhé roky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako by ste zrekapitulovali obdobie od komunálnych volieb na jeseň v roku 2002 po dnešok?

- Mal som možno výhodu, že som do tejto funkcie nastúpil opätovne po tom, čo som v nej pôsobil asi tri štvrte roka aj predtým. Bolo dôležité sformulovať také priority volebného programu, ktoré by boli prijateľné pre poslancov zo všetkých politických strán, lebo politické spektrum našich poslancov je veľmi rôznorodé. Našli sme spoločnú reč, volebný program s prioritami bol schválený. Ako priority boli schválené modernizácia tepelného hospodárstva, pokračovanie v budovaní kanalizácie, skvalitnenie statickej dopravy, projektové, investičné a realizačné doriešenie zóny Nový Lamač, zvyšovanie kvality života všetkých občanov. Od roku 2002 sme tieto aktivity už rozvinuli a v niektorých prípadoch aj dotiahli do konca.

Aké významné zámery chcete realizovať v tomto a v budúcom roku?

- Z aktivít, ktoré som uviedol, sú viaceré rozpracované tak, že v súčasnosti sa už realizujú. V oblasti tepelného hospodárstva je podpísaná zmluva so strategickým partnerom na 30 rokov, ktorý ešte v priebehu tohto roka bude rekonštruovať kotolne a časť rozvodov. Na schválenie do mestského zastupiteľstva je predložený materiál o zmenách a doplnkoch platného územného plánu mesta týkajúci sa zóny Nový Lamač – lokalita Rázsochy - Zečák, ktorý predstavuje finále dvojročnej strategickej prípravy. Pevne verím, že tento materiál získa väčšinovú podporu v mestskom zastupiteľstve. Toto územie je perlou Bratislavy, na realizáciu výstavby na ňom sa teší veľa individuálnych stavebníkov a viem, že svoje zámery sú v tejto lokalite pripravení realizovať aj viacerí investori.

Čo presne sa v tejto lokalite pripravuje?

- Návrh urbanistickej štúdie zóny Nový Lamač rieši zmenu územného plánu s prihliadnutím na čo najvýhodnejšie a najobjektívnejšie zhodnotenie možností v tejto lokalite. Po mnohých pripomienkach odborných inštitúcií sa podarilo vytvoriť taký návrh, ktorý akceptujú všetky zúčastnené organizácie. Najväčšia časť územia je navrhnutá na individuálnu bytovú výstavbu, v jednej časti nad železnicou je navrhnutá bytová výstavba do štyroch podlaží s občianskou vybavenosťou. Mám veľmi dobrý pocit z toho, že po takmer desaťročných peripetiách s pozemkami sme sa dostali do finálneho štádia. Štúdia rozčlenila územie na sedem oblastí, ktoré sa budú riešiť individuálne. Postup bude taký, že najprv sa vybuduje hlavná dopravná tepna a následne sa budú riešiť možnosti ďalšej výstavby.

Aké najvýznamnejšie akcie uskutočňujú v Lamači súkromní investori?

- Od roku 2002 sa investorom spolu so samosprávou podarilo dotiahnuť dlhodobo pripravované investičné zámery do štádia realizácie. Niektoré zámery boli schválené už pred ôsmimi rokmi a k realizácii prišlo až v tomto volebnom období. Spomeniem tri lokality: spoločnosť CRESCO už kolauduje na Studenohorskej ulici bytový dom s 32 bytmi a 40 garážovými státiami, firma IKORES má rozostavané štyri bytové domy na Heyrovského ulici spolu s 135 bytovými jednotkami a s 147 parkovacími miestami. Bytové družstvo Podháj stavia pri starom obchodnom dome dvojičku bytových domov s 94 bytovými jednotkami a so 112 parkovacími státiami a s 32 garážami. Okrem bytových domov je intenzívny stavebný ruch na území medzi Hodonínskou ulicou a diaľnicou pri starom obchodnom dome. V priebehu pol roka až roka sa tu vybudujú predajno-servisné priestory pre automobily značiek Škoda, Audi, Ford, KIA a Mercedes, neskôr pribudne aj predajňa firmy Opel. Občanov Lamača i susedných mestských častí asi najviac poteší pripravovaná výstavba firmy LIDL, ktorá tu ešte do konca tohto roka dokončí svoju veľkopredajňu - prvú na území našej mestskej časti.

Vráťme sa k činnosti samosprávy. Na čo najviac zameriavate svoju pozornosť?

- Stredobodom našej pozornosti je základná škola. Po jej delimitácii sme prakticky denne riešili technické problémy budovy školy, s jej vedením úzko spolupracujeme aj pri organizovaní školských i mimoškolských aktivít. V areáli školy vytvárame podmienky na aktívne športovanie, vybudovali sme na asfaltovom ihrisku mantinely, v zimnom období ho využívame aj ako ľadovú plochu. Zrekonštruovali sme trávnatú plochu na školskom dvore, ku ktorej sme vybudovali i studňu na zavlažovanie trávnika, vybudovali oplotenie okolo tenisového kurtu a novú tenisovú stenu. Pre najmenších sme v areáli ZŠ umiestnili detské prvky - preliezačky a šmykľavky, ktoré budú súčasťou malého detského parku, a to v spolupráci so súkromnou základnou školou Montessori, ktorej sme prenajali časť priestorov ZŠ a rozšírili tak možnosti vzdelávania v mestskej časti.

Rozostavaný areál nemocnice na Rázsochách chce ministerstvo zdravotníctva predať. Ako do tohto procesu môže vstúpiť mestská časť?

- Nemocnica je v katastri mestskej časti, ale je majetkom Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava, ktorá intenzívne pripravuje jej predaj. Boli by sme radi, keby záujemca o kúpu ešte pred realizáciou kúpy areálu predostrel mestskej časti svoj zámer, lebo mestská časť je pri zmene účelu využitia stavby a zmene stavebného povolenia kompetentná vo veci konať. Ide o to, aby šlo o taký zámer, ktorý by nebol v rozpore so záujmami mestskej časti.

V akom stave je zámer rekonštrukcie kúpaliska v Lamači?

- Občania sa živo zaujímajú o osud tohto areálu, pretože kúpalisko je uzavreté už tretiu sezónu. V súčasnosti sa pripravuje stavebné povolenie, mestská časť sa podieľa na financovaní dokumentácie na stavebné povolenie v objeme 250-tisíc korún. STaRZ ako správca areálu je investorom rekonštrukcie kúpaliska, pričom investície idú z rozpočtu mesta. Po vydaní stavebného povolenia bude nasledovať výber na zhotoviteľa stavby tak, aby sa rekonštrukcia mohla uskutočniť v budúcom roku.

Čo ešte by sa malo v Lamači podariť, aby ste v budúcom roku na sklonku vášho funkčného obdobia mali pocit dobre vykonanej práce?

- Bol by som rád, keby sa rozpracovala štúdia Malokarpatského námestia a Vrančovičovej ulice do podoby, aby mohla prejsť schvaľovacím procesom. Na tento náročný projekt sa v stavebnej komisii skoro dva roky pripravujú podklady na jej riešenie. Nespomenul som ešte jednu významnú investíciu – kanalizáciu. V starom Lamači sa na ňu čakalo veľmi dlho, a ak sa podarí ukončiť túto etapu, zahŕňajúcu odkanalizovanie štyroch lamačských ulíc vrátane z hľadiska starého Lamača centrálnej Vrančovičovej ulice, s investičnými nákladmi 40 miliónov korún, na ktorých sa mestská časť podieľala sumou 7,5 milióna korún, bude to asi najväčšia aktivita lamačskej samosprávy od jej vzniku. Rozpracovali sme projekty aj na ďalšie ulice, ktoré ešte nie sú odkanalizované, a bol by som rád, keby sme v budúcom roku našli ďalšie možnosti, ako dosiahnuť, aby bol odkanalizovaný celý Lamač a cesty, na ktorých sa kanalizácia buduje, boli upravené tak, aby sa svojou kvalitou podobali cestám v krajinách Európskej únie.

Páčil sa vám článok?