Petržalskí poslanci neschválili ohlásenú obnovu Sadu J. Kráľa, starosta sa nevzdáva

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci minulý týždeň neschválili projekt revitalizácie Sadu Janka Kráľa. Ak by projekt schválili, mestská časť Petržalka by mohla požiadať o dotáciu z eurofondov do 20 miliónov korún na navyhnutné ošetrenie stromov v sade.

Poslanci by zároveň schválením projektu odobrili podmienku na získanie dotácie, že mestská časť sa bude na revitalizácii podieľať 25 percentami nákladov, čo je vyše 6,6 milióna korún. Petržalskí poslanci sa však nevedeli zhodnúť, ktorý z dvoch znaleckých posudkov na výrub stromov je dôveryhodný. Poslankyňa Mária Mikušová žiadala o vypracovanie ďalšieho nezávislého posudku, poslanci však tento návrh neschválili a napokon hlasovali proti celému návrhu. Ako uviedol petržalský starosta Vladimír Bajan, „som smutný z toho, že poslanci svojím hlasovaním pripravili mestskú časť o výraznú podporu z eurofondov na obnovu sadu“. Podľa neho však tento návrh nepodporili nie pre vecné nedostatky, ale pre politickú nevôľu. Proti návrhu totiž hlasovali najmä poslanci klubu SDKÚ, z ktorého V. Bajan pred časom vystúpil. Ako dodal, objedná ďalší znalecký posudok na počet výrubu stromov a zvolá mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva, na ktorom materiál znovu predloží.

Petržalský miestny úrad začal správne konanie na výrub poškodených alebo nebezpečných stromov v sade, ktorý by mal revitalizácii predchádzať. Podľa autorky znaleckého posudku Gabriely Juhásovej z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied by sa malo v sade vyrúbať 281 z 2600 stromov. Tieto stromy sú choré, napadli ich škodcovia, sú vyschnuté alebo predstavujú nebezpečenstvo pre návštevníkov. Ešte v máji tak malo zo sadu zmiznúť 47 stromov, ktoré boli v havarijnom stave. S týmto počtom ochranári súhlasia, k zoťatiu zvyšných vyše 230 stromov však majú výhrady. Podľa Andreja Popoviča z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktoré je takisto účastníkom správneho konania o povolenie na výrub, chcú ochranári niektoré vybrané stromy zachrániť. Predovšetkým pre rozpory týchto dvoch strán poslanci projekt neschválili.

Páčil sa vám článok?