Poslanci v Rači schválili zmeny územného plánu

10.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestskej časti Rača dnes schválili návrh zmien a doplnkov Územného plánu hlavného mesta SR Bratislava. Podľa račianskeho starostu Jána Zvonára boli do návrhov zapracované návrhy obyvateľov, majiteľov pozemkov, odborných pracovníkov i úradov.

"Zmeny sme navrhli iba v rámci hraníc pôvodného územného plánu, pričom sme sa snažili zachovať charakter a vzhľad mestskej časti," uviedol Zvonár.

Zmeny sa dotkli výstavby napríklad v oblasti Rinzle a na Karpatskom námestí. V Rinzliach navrhli postaviť miesto vysokopodlažnej zástavby nízkopodlažnú, s maximálne štyrmi poschodiami. Naopak, vysokopodlažnú výstavbu, s maximálne piatimi až šiestimi poschodiami chcú postaviť miesto nízkopodlažnej na Karpatskom námestí.

"Neviem si predstaviť, že by za vysokými objektovými blokmi vznikla rodinná výstavba. Treba brať tiež do úvahy, že Bratislava má predpoklad rozširovania," konštatoval Zvonár. Podstatné zmeny sa dotkli aj centra Rače, kde miesto územia určeného na priemyselnú výrobu navrhli vytvoriť zmiešané územie pre občiansku vybavenosť a bytové jednotky. Poslanci tiež poukázali na to, že výstavbou nových bytov vzniká problém nových parkovacích miest.

Dňa 1. septembra nadobudol účinnosť nový Územný plán hlavného mesta Bratislava, ktorý bol schválený 31. mája tohto roku. Jeho obstarávateľom a spravovateľom je bratislavský magistrát. V polovici júla boli mestské časti vyzvané predložiť magistrátu podnety na zmeny a doplnky. Územný plán môžu pripomienkovať do konca septembra. Tieto návrhy budú vyhodnotené a následne sa zapracujú do územného plánu.

(sita)

Páčil sa vám článok?