Vznikol virtuálny model centra mesta

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava má ako prvé mesto na Slovensku počítačový trojrozmerný model svojho historického centra. Virtuálny model mesta by sa podľa svojich tvorcov dal využiť na propagáciu mesta, ale napríklad aj pri územnom plánovaní.

Ako uviedol Andrej Ferko z Katedry aplikovanej informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá model vytvorila za takmer rok v spolupráci s rakúskym partnerom, model budú zatiaľ distribuovať iba na propagačných cédečkách, plánujú ho však rozšíriť aj cez internet. Užívateľ sa môže vo virtuálnom historickom jadre pohybovať z pohľadu simulovanej chôdze alebo letu. Väčšina budov v modeli je zachytená fotorealisticky, niektoré však nemajú fasády.

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Milana Ftáčnika, ktorý na projekte spolupracuje, sa dá virtuálny model použiť viacerými spôsobmi. Slúžiť by mohol na propagáciu mesta, potenciálnych zahraničných návštevníkov by mohol zlákať, aby si pamiatky pozreli aj v skutočnosti. Po rozšírení modelu na väčšiu časť mesta by podľa neho mohol slúžiť aj pri územnom plánovaní alebo simuláciách pri rôznych meraniach. „Už pri schvaľovaní zámeru o postavení výškovej budovy v meste by si mohli mestskí poslanci pozrieť, ako by do danej lokality zapadla,“ uviedol M. Ftáčnik. Simulované merania by sa dali využiť aj pri odhadoch a predchádzaní škôd pri možných záplavách, možné je aj vytvorenie trojrozmerného plánu infraštruktúry v meste.

Ako sme už informovali, autori modelu už pred rokom sprístupnili na internetovej stránke www.vhce.info virtuálne modely Bratislavského hradu, pamätníka Chatama Sófera, Michalskej veže, Dómu sv. Martina, Panenskej veže hradu Devín, Starej radnice a Michalskej veže. Na stránke sú aj 360-stupňové panorámy mesta z rôznych pohľadov, videá a umelecké fotografie. Návštevníkom sa pri prehliadke jednotlivých priestorových modelov prihovára sprievodca, ktorý im priblíži ich históriu, ale aj legendy a povesti, ktoré sa k nim viažu.

V dohľadnej budúcnosti bude upravená verzia virtuálneho sprievodcu prístupná aj na webovej stránke mesta.

Páčil sa vám článok?