O architektovi mesta rozhodnú na jeseň

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Výberové konanie na obsadenie staronovej funkcie hlavného architekta Bratislavy vyhlási magistrát najskôr v septembri tohto roka. Minulý týždeň o tom rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva.

Pôvodne mal magistrát výberové konanie vyhlásiť už k 1. júnu, poslanci sa však zhodli na tom, že najskôr treba hlasovať o zmene článku 21 v štatúte hlavného mesta. Tento článok hovorí, že hlavného architekta na návrh primátora vymenúva a odvoláva mestské zastupiteľstvo, ktorému hlavný architekt zodpovedá za svoju činnosť. Po novom bude architekt vymenovaný na šesťročné obdobie a zodpovedať sa bude priamo primátorovi. Upravená bude sčasti aj jeho pracovná náplň.

O zmene štatútu budú najprv hlasovať miestni poslanci všetkých mestských častí, potom sa dostane na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva v júni. Ďalšie zastupiteľstvo, na ktorom poslanci rozhodnú o vyhlásení výberového konania na obsadenie funkcie hlavného architekta, bude až v septembri.

Primátor A. Ďurkovský sa pre opätovné obsadenie funkcie hlavného architekta rozhodol po dôkladnej analýze a konzultáciách s odborníkmi. Hlavný architekt by mal byť odborník, ktorý bude koordinátorom a tvorcom ucelenej vízie, koncepcie a stratégie územného rozvoja mesta. Postavenie hlavného architekta bude v organizačnej štruktúre samosprávy nezávislé, na úrovni hlavného tvorcu koncepcie a stratégie územného rozvoja mesta.

Páčil sa vám článok?