Starosta Devína Jozef Paczelt: Občanov sa nútená správa netýka, život ide ďalej

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Finančné problémy Devína viedli k tomu, že ministerstvo financií v mestskej časti zaviedlo v mestskej časti nútenú správu. Čo to pre Devín znamená?

- Pre obyvateľov Devína nútená správa neznamená vôbec nič, jej zavedenie nebude ich život nijako ovplyvňovať. To platí aj pre návštevníkov mestskej časti. Život ide ďalej. Nútená správa je pre obec, miestny úrad a samosprávu istým spôsobom ochrany pred veriteľmi. Vzhľadom na obrovské dlhy, ktoré sa nepodarilo nijako eliminovať, sme boli donútení k tomu, aby sme požiadali Ministerstvo financií SR o zavedenie nútenej správy. Ministerstvo to aj urobilo, vymenovalo núteného správcu Juraja Heribana, spolu s ktorým budeme rozhodovať o finančných záležitostiach týkajúcich sa mestskej časti.

Aké boli prvé kroky po zavedení nútenej správy?

- Zo zákona sme boli povinní do 30 dní od zavedenia nútenej správy schváliť krízový rozpočet. Poslanci ho z rôznych dôvodov neschválili. Rozpočet nie je ideálny, ale je schváliteľný a mal by napriek neschváleniu platiť. Vytvára predpoklady na to, aby aj pri jeho výške asi osem miliónov vznikla úspora asi 1,2 milióna korún. Budeme hľadať aj iné vnútorné zdroje a príjmy, aby sme túto sumu ešte zvýšili a postupne začali mestskú časť oddlžovať.

Je známe, že súčasné problémy Devína vznikli za čias pôsobenia vášho predchodcu, keď vznikla spoločnosť Devín Holding, ktorá sa pustila do neuvážených projektov. V čom spočívala ich nesprávnosť?

- Súčasná zlá finančná situácia vznikla v dôsledku zlého nastavenia podnikateľského projektu, ktorý sa týkal developovania časti zóny Lomnická prostredníctvom akciovej spoločnosti Devín Holding, ktorá bola stopercentnou dcérskou spoločnosťou Miestneho úradu Devín. Musím podotknúť, že všetky tieto projekty sa diali so súhlasom predchádzajúcich miestnych zastupiteľstiev. Tie schválili čerpanie nevhodných krátkodobých úverov s vysokým úrokovým zaťažením, ktoré mestská časť nebola schopná splácať. Začali sa čerpať ďalšie úvery na splácanie aspoň úrokov z predchádzajúcich úverov, potom ďalšie, až sa napokon roztočila úverová a zmenková špirála, ktorá dostala Devín do dnešnej zložitej finančnej situácie.

Uvalenie nútenej správy hrozilo Devínu už pred viac ako dvoma rokmi. Vtedy ste v rozhovore pre naše noviny uviedli, že úspechom je už oddialenie tohto kroku. Čo zapríčinilo, že sa nútenej správe napokon nedalo vyhnúť?

- Finančné problémy sa prejavujú už dlhší čas. V istom období, krátko po mojom nástupe do funkcie, sa zavedenie nútenej správy podarilo oddialiť, pretože vznikla možnosť reálnej dohody medzi dvoma majoritnými veriteľmi mestskej časti. V prípade, že by sa dohodli, Devín by bol záväzkami zaťažený výrazne menej. K ich dohode však nedošlo a tak väčšia časť výťažku z vydraženého majetku mestskej časti je doteraz na účte exekútora. Ide asi o 240 miliónov korún.

V médiách sa objavili rôzne údaje o výške dlhov mestskej časti. Mohli by ste uviesť presný a správny údaj?

- Presný korektný účtovný údaj nepoznám. Do dnešného dňa sa nám nepodarilo zistiť všetkých veriteľov, stále sa objavujú noví, aj keď s menšími pohľadávkami. Predpokladám, že aktívny dlh mestskej časti bez príslušenstva je asi tristo miliónov korún. Rozsah tohto príslušenstva závisí od dohody medzi veriteľmi a od toho, či budú trvať na príslušenstve, úrokoch, pokutách a podobne. Ak by na všetkých týchto záležitostiach trvali v plnom rozsahu, šlo by asi o miliardu korún, to sú však fakticky nevymožiteľné peniaze.

Ako bude fungovať mestská časť v režime nútenej správy? - Zákon o nútenej správe jednoznačne hovorí, že počas trvania nútenej správy, keď ministerstvo financií vymenovalo núteného správcu, sú zablokované všetky odmeny poslancov i pracovníkov miestneho úradu. Musíme pristúpiť k úsporným opatreniam, čo sa do istej miery dotkne pracovníkov miestneho úradu. Budeme musieť znižovať stavy, kumulovať funkcie a hľadať iné zdroje financovania mestskej časti. Zablokované sú aj odmeny starostu, napokon, do tejto funkcie som nenastupoval kvôli platu, ten je od samého začiatku na najnižšej možnej úrovni a ani by som neprijal žiadnu odmenu. Všetci pracovníci úradu sú veľmi solidárni, a tak predpokladám, že nebudú žiadne problémy a všetci sa uspokoja s tým, čo je. Hľadám aj iné, doplnkové riešenia - založil som nadáciu na rozvoj a obnovu Devína, ktorá bude hľadať možnosti paralelného financovania mestskej časti.

Máte predstavu o spôsoboch, ako vyviesť mestskú časť zo súčasnej krízovej situácie?

- V súčasnosti sme závislí od dohody veriteľov. Verím, že po dlhých ťahaniciach a nenaplnených dohodách, dôjde medzi nimi ku konsenzu, a tým sa výrazne zníži aj naša dlhová služba.

Devínu by mohli pomôcť veľkí investori. Máte v tomto smere nejakú predstavu?

- Devín je charakteristickým a veľmi špecifickým územím, pretože sa tu stretáva národná kultúrna pamiatka so štátnou prírodnou rezerváciou. Akíkoľvek investori, veľkí i malí, majú v Devíne dvere otvorené, sú vítaní, musia sa však prispôsobiť podmienkam vyplývajúcim z charakteru tohto územia. Inak povedané, vítame akúkoľvek aktivitu, ktorá nezasiahne do prostredia, v ktorom sa nachádzame. Veľmi korektne vychádzame s investormi, vrátane takých, voči ktorým máme záväzky, pomáhajú obci, poskytujú nám techniku, sponzorské dary, a aj vďaka nim sa podarilo oddialiť zavedenie nútenej správy, pretože takto sme získali prostriedky na ďalší chod samosprávy. Pokiaľ ide o nového developera, ktorý sa nedávno objavil, bude aj v jeho záujme, aby sa postaral aj o rozvoj infraštruktúry v obci.

Možno za súčasných okolností vôbec uvažovať o nejakých rozvojových aktivitách v mestskej časti? Ak áno, o akých?

- Napriek neblahej finančnej situácii sa v Devíne urobili viaceré aktivity, ktoré mu pomohli. Spomeniem rekonštrukciu Kremeľskej ulice, výstavbu nového námestia pred kostolom či obnovu a skrášlenie Slovanského nábrežia. Výrazne sa zlepšila aj čistota verejných priestranstiev. Rozvoj bude pokračovať ďalej a nútená správa nebude mať na neho vplyv.

Ako by to v Devíne malo vyzerať na sklonku vášho funkčného obdobia na jeseň budúceho roku, aby ste mohli mať pocit dobre vykonanej práce?

- Bez ohľad na finančnú situáciu Devína svoj volebný program, s ktorým som prišiel pred občanov, plním, či už ide o sociálnu sféru, výstavbu a dobudovanie infraštruktúry Devína alebo rôzne kultúrne a spoločenské aktivity. Bodom, ktorý mi ešte zostáva splniť, je obnova fasád domov dvadsiatich sociálne odkázaných obyvateľov v rámci skrášľovania Kremeľskej ulice. Verím, že keď budem odchádzať z tejto funkcie, budem môcť povedať, že všetko, čo som občanom sľúbil, bolo splnené.

Páčil sa vám článok?